FINALISTI TPORTALOVE NAGRADE

Upoznajte pet pisaca koji su napisali najbolje hrvatske romane

14.11.2016 u 12:30

Bionic
Reading

U ponedjeljak navečer doznat ćemo ovogodišnjeg dobitnika tportalove književne nagrade roman@tportal.hr vrijedne 50 tisuća kuna koja se dodjeljuje autoru najboljeg hrvatskog romana, a u finalu su Zoran Ferić, Bekim Sejranović, Slobodan Šnajder, Robert Perišić i Nebojša Lujanović. Donosimo kratki film autora Đure Gavrana kojim se predstavljaju finalisti i njihovi romani te intervjue i tekstove kroz koje ćete bolje upoznati rad ovih pisaca

Romani 'Doba mjedi' Slobodana Šnajdera, 'Na osami blizu mora' Zorana Ferića, 'Područje bez signala' Roberta Perišića, 'Oblak boje kože' Nebojše Lujanovića i 'Tvoj sin Huckleberry Finn' Bekima Sejranovića u finalu su natječaja za književnu nagradu roman@tportal.hr, a tportalov žiri odabrao ih je u konkurenciji od čak 56 prijavljenih naslova izdanih tijekom kalendarske 2015. godine.

Žirijem ove godine predsjeda spisateljica i književna kritičarka Katarina Luketić, a članovi su još redatelj Ivica Buljan, prevoditeljica Ursula Burger te pisci i kritičari Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić, a književnu godinu ocijenili su iznimno dobrom. Njihov izbor najboljega bit će objavljen u ponedjeljak navečer u Velvet Cafeu, a pobjedniku će pripasti novčana nagrada u vrijednosti 50 tisuća kuna te skulptura tipkovnice, dok će ostalih četvero finalista dobiti Lenovo tablet Yoga Tab 3.


Uoči proglašenja dobitnika devete po redu književne nagrade roman@tportal.hr donosimo kratki film redatelja Đure Gavrana, ovogodišnjeg dobitnika Velikog pečata ZagrebDox-a, kojim se predstavljaju pisci i njihovi romani.

O KNJIŽEVNOJ NAGRADI TPORTALA

Tportalova književna nagrada roman@tportal.hr dodijeljena je dosad osam puta, a žiri je svake godine birao između pedesetak romana. Dosad su dvaput nagrađene autorice, Olja Savičević Ivančević za roman 'Adio kauboju' i Sibila Petlevski za 'Vrijeme laži'. Prvi dobitnik bio je Dalibor Šimpraga za roman 'Anastasia', a kao njegov i 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević, debitantski nagrađeni romani bili su još 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka, 'Budi Hamlet, pane Hamlete' Tahira Mujičića, 'Tri' Drage Glamuzine i lanjski dobitnik Zoran Malkoč s romanom 'Roki Raketa'. Među dobitnicima je i novinar i pisac Ivica Đikić koji je žiri osvojio romanom 'Sanjao sam slonove'.