KNJIŽEVNI PREGLED

Nove knjige za sve koje zanima povijest

12.01.2016 u 07:00

'Tjedni književni pregled'

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

Među novim naslovima u hrvatskim knjižarama nalazi se i knjiga koja se bavi - poviješću hrvatskih knjižnica i knjižara! U skladu s time ovaj smo tjedan kao književne preporuke izdvojili knjige koje se bave bližom ili daljom poviješću te poviješću široko definirane pisane riječi koja uključuje i omladinski časopis Polet. Tu su još historiografska djela koja se bave smrtonosnom španjolskom gripom, međunarodnom trgovinom, što svjedoči o polivalentnosti interesa u hrvatskom bavljenju prošlošću

'Uvod u povijest knjige : Temelji pristupa' - David Šporer (Leykam International)

Knjiga donosi uvod u tip istraživanja koji se u humanističkim znanostima afirmira i razvija u posljednjih tridesetak godina. Radi se o pristupu koji se u Francuskoj označava nazivom histoire du livre, a u angloameričkim sredinama 'History of the Book', ili jednostavnije 'Book History'. Taj pristup karakterizira izrazito povezivanje različitih društveno-humanističkih disciplina poput povijesti, povijesti književnosti, sociologije, antropologije.

Glavni fokus razmatranja tiče se knjige, osobito knjige nakon pojave tiska, ali za razliku od uobičajenih i tradicionalnih formi povijesti knjige koje su se najčešće specijalistički bavile razvojem knjige kao predmeta i medija, ovdje se veći naglasak stavlja na odnos knjige i društva ili utjecaj knjige na procese u zapadnim kulturama, osobito u razdoblju nakon pojave tiska u 15. stoljeću U skladu s tim takva povijest ima određena tematska područja (poput povijesti autorstva, povijesti čitanja, povijesti pojedinih izdanja ili načina uređivanja) kojima se prilazi iz različitih kutova pojedinih disciplina. Knjiga bi tako ponudila prikaz historijata pristupa (koji nastaje pod utjecajem francuske historiografije 20. stoljeću), a jednako tako bi poslužila i kao pregled osnovnih problemskih područja proučavanja, poručuje nakladnik Leykam International.

David Šporer (Rijeka, 1973.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1997., magistrirao 2003., a doktorirao 2006. godine. Radio kao urednik u Zarezu. Sudjelovao u izradi priručnika skupine autora ‘Lektira na dlanu: I i II’, te objavio knjigu ‘Novi historizam: poetika kulture i ideologija drame’, te uredio zbornik ‘Poetika renesansne kulture: novi historizam’.

'Igraonica za odrasle: Polet 1976. - 1990.' - Željko Krušelj (Adamić)

Autor knjige 'Igraonica za odrasle', nekadašnji Poletov novinar Željko Krušelj, proučio je svih 426 brojeva Poleta i arhivsku dokumentaciju, obavio niz razgovora s ključnim ljudima te napisao obimnu povijest ovog omladinskog lista na 732 stranice. Knjiga spominje čak 2.100 suradnika Poleta, obogaćena je s oko 200 ilustracija, ovitak je u SAD-u izradio Mirko Ilić, a ova zanimljiva studija novije hrvatske medijske povijesti objavljena je pod okriljen izdavačke kuće Adamić.

Polet je djelovao u razdoblju od 1976. do 1990., a naklada lista znala je dosegnuti čak i do osamdesetak tisuća primjeraka. Ostao je upamćen po novom pristupu novinskom prijelomu i dizajnu i načinu korištenja fotografija. Promovirao strip, novi val, afirmirao je hrvatsku književnost, kazalište i film. Koncem sedamdesetih, uzor Poleta postaju listovi za mlade poput The Village Voicea, New Musical Expressa i Interviewa. Polet je tada nesumnjivo bio u svjetskim trendovima te ne čudi što je ostavio toliki trag u hrvatskom novinarstvu.

'U sjeni Velikoga rata: Pandemija španjolske gripe 1918. - 1919. u sjevernoj Hrvatskoj' - Nikola Anušić (Srednja Europa)

Istraživanja koja primjenjuju kvantitativne metode u historijskoj analizi u hrvatskoj su historiografiji uvelike zapostavljena pa se može reći da ona u tom smislu zaostaje za trendovima koji su u zapadnoeuropskoj historiografiji afirmirani još kasnih pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, a danas su gotovo neizostavan aspekt historiografskih istraživanja. Knjiga donosi poticajan interdisciplinaran model primjene kvantitativnih metoda u humanističkim istraživanjima koji može inspirirati, ali i usmjeriti buduća historiografska istraživanja. Povezivanjem metode historijske znanosti i metoda društvenih i prirodnih znanosti te produbljivanjem temeljne historiografske analize demografskim, epidemiološkim i antropološkom aspektima, knjiga omogućuje slojevit uvid u hrvatsko iskustvo pandemije španjolske gripe iz 1918. godine, velike teme koja je zbog oskudne izvorne građe do sada bila izvan dosega hrvatske historiografije.

Knjiga sadrži dvije pristupom različite cjeline. Prvu sačinjavaju pregledna poglavlja u kojima se Velika pandemija iz 1918. problematizira kao svjetski fenomen. O pandemiji španjolske gripe kod nas se zna relativno malo pa se taj širi uvod autoru nametnuo kao neizbježan, tim više što se u pojedinačnim geografskim studijama Velike pandemije nikada ne smije izgubiti iz vida njezin širi kontekst i globalni karakter. Bez njega španjolska gripa ne bi zaslužila veću pozornost od bilo koje medu brojnim pošastima koje su u prvoj četvrti dvadesetog stoljeća još uvijek hametice kosile hrvatsko stanovništvo, navode iz Srednje Europe.

Nikola Anušić, povjesničar, znanstveni je suradnik na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije iz europske i svjetske povijesti 19. i prve polovice 20. stoljeća te demografske povijesti modernog doba.


'Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj' - Josip Stipanov (Školska knjiga)

Ova je povijest hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva u prvom redu potpun (od prvih početaka pa sve do danas), cjelovit (sve vrste knjižnica: nacionalna, sveučilišne/visokoškolske, znanstvene, specijalne, stručne, osnovnoškolske i srednjoškolske, privatne) i u određenom smislu višestran (gotovo svi oblici njihova djelovanja) prikaz njihove povijesti, uključujući i bitne odrednice hrvatskoga knjižničarstva kao struke i kao djelatnosti. Posrijedi je svojevrstan povijesno-društveni pregledan mozaik hrvatskih knjižnica kojem su podloga dosadašnji pisani prilozi iz povijesti hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva.

Stoga je ovaj povijesni prikaz više prikaz procesa razvoja hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva, glavnih događaja koji su značili početak jednoga procesa, a manje prikaz, pogotovu ne potpun, pojedinih knjižnica ili pak pojedinih činjenica vezanih uz rad pojedinih među njima. Prikaz je to, više-manje jedinstvenog, povijesno-društvenog procesa odnosno povijesnog razvoja knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj, u sklopu prilika i društvenog stanja općenito te odnosa u pojedinim razdobljima hrvatske povijesti.

Jer taj je povijesno-društveni okvir, sa svim svojim bitnim pozitivnim i negativnim obilježjima te odrazima na sav društveni život u Hrvatskoj, u pojedinim razdobljima hrvatske povijesti, unatrag trinaest stoljeća, bitno i prepoznatljivo utjecao i na knjižnice, njihov nastanak, djelovanje i razvoj, smatra nakladnik Školska knjiga.

'Međunarodna trgovina kroz povijest' - Vlatka Bilas, Sanja Franc, Ljubo Jurčić (Alfa)

Knjiga 'Međunarodna trgovina kroz povijest' namijenjena je studentima međunarodne ekonomije kao dodatna literatura za izučavanje razvoja, uloge i učinaka međunarodne razmjene, ali i svakome tko se želi detaljnije informirati o ovoj zanimljivoj temi. Kako su se razvijali ekonomija, vjera, civilizacija, medicina, tehnologija i slično, mijenjao se obrazac međunarodne trgovine tijekom povijesti, to su neke stvari koje otkriva knjige troje uglednih ekonomista.

Knjiga Vlatke Bilas, Sanje Franc i Ljube Jurčića se sastoji od pet poglavlja koja se bave obilježjima ekonomsko-društvenog okružja i međunarodne trgovine do srednjeg vijeka, događajima na ovom području tijekom srednjeg vijeka i nakon te suvremenim društveno-ekonomsko okružjem i međunarodnom trgovinom. Završava osvrtom na međupovezanost društveno-ekonomskog razvoja i razvoja međunarodne trgovine.