Književnost CLAUDIO MAGRIS:

'Treći svjetski rat već se dogodio'

Talijanski književnik Claudio Magris, ovogodišnji dobitnik Nagrade za mir njemačkih knjižara, upozorio je da Europa gubi 'demokratski smisao'

'Treći svjetski rat već se odavno dogodio i pokosio 20 milijuna života', rekao je Magris, istaknuvši da 'smo svi uljuljkani u iluziji da živimo bez ratova'. Brojku od dvadeset milijuna mrtvih argumentirao je ljudima stradalim nakon 1945. godine, piše Deutsche Welle.

'Riječ je o anonimnim žrtvama koje su, za razliku od onih iz Drugog svjetskog rata, ostale nepoznanica i prepuštene su brutalnom zaboravu', objasnio je 70-godišnji književnik. Magris je kritizirao i svoju domovinu Italiju zbog tretmana prema afričkim izbjeglicama koje u potrazi za boljim životom čamcima stižu na talijanski otok Lampedusa.

Književnik, koji u javnim istupima često zagovara 'decentralizirano jedinstvo' unutar Europe i poštovanje kulturalne tradicije i raznovrsnosti, upozorio je da se u Europi stvara takozvana 'demokracija bez demokracije' koja predstavlja veliku opasnost za mir.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još