REGIONALNO KNJIŽEVNO PRIZNANJE

Mirko Kovač dobitnik obnovljene Njegoševe nagrade

05.10.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Pisac Mirko Kovač dobio je Njegoševu nagradu za svoju zbirku priča 'Ruže za Nives Koen' (Fraktura, 2005) i time postao prvi laureat te obnovljene regionalne književne nagrade koju je južnoslavenskim piscima dodjeljivala Crna Gora

'Mirko Kovač Njegoševu nagradu zavrijedio je izvanredno živim i slikovitim pripovijedanjem o neobičnim sudbinama ljudi u tzv. 'malim sredinama' - djelom koje prožima naglašeni kritički stav prema malograđanskim, socijalnim, moralnim, pa i porodičnim devijacijama. Dosljednost i ljepota književnog izraza, prepoznata književna vrijednost i potvrđena univerzalnost cjelokupnog Kovačevog djela, doprinijeli su tome da je ovaj izuzetni stvaralac, nizu već dobivenih domaćih i međunarodnih priznanja, dodao i najznačajnije crnogorsko priznanje za književnost – Njegoševu nagradu', naveo je žiri u obrazloženju, a prenosi portal E-Novine.

U najužem izboru za nagradu bila su još djela 'Drevo brez imena' slovenskog pisca Drage Jančara i 'Rita Tannenbaum' Miljenka Jergovića.
U konkurenciji je bilo 28 knjiga izdanih u razdoblju od 2004. do 2008. Njih su u izbor uvrstili selektori iz južnoslavenskih zemalja - Nataša Avramovska iz Makedonije, Teofil Pančić iz Srbije, Enver Kazaz iz BiH, Tomislav Brlek iz Hrvatske, Mitja Čander iz Slovenije te Rajko Cerović iz Crne Gore. Potom je o pobjedniku odlučio sedmeročlani žiri u sastavu Sreten Perović (predsjednik), Zdenko Lešić, Katica Ćulavkova, Nenad Vuković, Aleš Debeljak, Vlaho Bogišić i Filip David.

Njegoševa nagrada u bivšoj Jugoslaviji imala je velik ugled, no u devedesetima kompromitirana je nakon što je dodijeljena Dobrici Ćosiću. Godine 2000. ugašena je nakon svađe žirija.