ADIO, KAUBOJU

'Prelijep i subverzivan roman koji treba pretvoriti u film'

09.04.2015 u 10:28

Bionic
Reading

Irske novine Irish Times objavile su iznimno pohvalnu kritiku romana ‘Adio, kauboju’ Olje Savičević Ivančević, koju potpisuje Eileen Battersby. Irska kritičarka piše da je riječ o ‘prelijepom i subverzivno privlačnom romanu’, a prozu hrvatske spisateljice opisuje kao ‘ležernu i opisnu’ te da ona ‘postaje iznimno lijepa u trenucima visoke drame’

'Dada je iskrena mlada žena s malo iluzija o svojem mjestu u svijetu. Pripada izgubljenoj generaciji i svjesna je toga. Zemljopisna udaljenost i vrijeme omogućili su joj da se suoči s vlastitom prošlošću. U liku Dade hrvatska spisateljica Olja Savičević Ivanković stvorila je zanimljivu svjedokinju, koja je mnogo toga preživjela, lika ne pretjerano herojskog, ali dopadljivog i simpatičnog', piše na početku izrazito pohvalne kritike romana 'Adio, kauboju' Irish Times.

Roman 'Adio, kauboju' je u Irskoj  i Velikoj Britaniji objavio nakladnik Istros.

'Adio, kauboju' je 'roman o izgubljenoj generaciji', kojoj 'pripada i sama autorica rođena 1974', opisujući promjene koje je Hrvatska doživjela nakon rata, ali i kao njegove posljedice. Roman se otvara 'sekvencom koja se bavi suvremenom Hrvatskom' dok je drugi dio knjige 'interesantno ambivalentan' jer je 'na jednom nivou parodija žanra vesterna', a na drugom 'potresna tragedija'.

'Proza Olje Savičević Ivančević, uvijek ležerna i opisna, koja teče konverzacijskom lakoćom, postaje iznimno lijepa u trenucima visoke drame. Ugledna prevoditeljica Celia Hawkesworth nastavlja talentirano prevoditi balkansku literaturu i prenosi raspoloženje trenutka u 'Adio, kauboju'', piše Irish Times. Prevoditeljica Hawkesworth je pak zaslužna i za hvaljeni prijevod romana 'U potpalublju' Vladimira Arsenijevića

Irish Times zaključuje da bi 'Adio, kauboju' trebalo pretočiti i u film jer je riječ o djelu 'punom humora i anarhoidne akcije', koje pokazuje 'neočekivanu dubinu' te se 'neočekivano otkriva kao nešto prelijepo'.

Olja Savičević Ivančević na Londonskom sajmu knjiga

Olja Savičević Ivančević će od 14. do 16. travnja s još nekoliko hrvatskih pisaca i dramskih umjetnika gostovati na Londonskom sajmu knjiga. Hrvatsko veleposlanstvo 14. travnja u Londonu organizira i poseban prijem u povodu predstavljanja romana 'Adio, kauboju' britanskoj čitateljskoj publici dok će u Tristam Bates Theatreu 16. travnja biti održano predstavljanje ove knjige. Savičević Ivančević bit će prisutna i na hrvatskom štandu Londonskog sajma knjiga, na kojem će 'Adio, kauboju' biti predstavljen 14. travnja u 16 sati.