DOBITNIK NAGRADE GERVAIS

Predstavljanje romana 'Štakorbar' Željka Špoljara u Zagrebu

03.03.2015 u 10:08

Bionic
Reading

Dobitnik Književne nagrade Drago Gervais za 2013. u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela, roman 'Štakorbar' autora Željka Špoljara iz Zagreba bit će predstavljen u četvrtak, 5. ožujka u 18 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

O nagradi će govoriti pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, a o djelu uz autora član Prosudbenog povjerenstva nagrade Davor Mandić, urednica Maja Hrgović i povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

''Štakorbar' uvodi inovaciju u Künstlerroman, žanr karakterističan za hrvatski moderni roman, rekontekstualizira i resemantizira klasične motive putovanja, pripadnosti, očinstva i njihov odnos prema subjektivnosti i zajednici, postavlja pitanje o društvenom položaju književnosti, istražuje kako književnost može postavljati političke probleme, a da se ne obaveže na već definirane ideološke pozicije i svjetonazor. S obzirom na izneseno, smatramo da predloženi rukopis 'Štakorbar' zavređuje književnu nagradu Drago Gervais za 2013. te da se ugledom i tradicijom Nagrade preporučuje čitateljskoj publici', piše u obrazloženju žirija nagrade Drago Gervais.

Željko Špoljar, novinar i književnik, rođen 1975. u Zagrebu, autor je romana 'Gumeni galeb' (prva nagrada za neobjavljeni roman, Matica hrvatska 2008.), 'Welcome to Croatia' (nagrada Kiklop 2006.) te dviju zbirka priča - 'Moj brat Felix Krull' i 'Teškoće pri gutanju'. Redovito pridonosi portalu za kulturi i društvo Arteist.hr.