'IZBORNA ŠUTNJA'

Hedlov krimić o svijetu kojim upravljaju najniže strasti

26.11.2014 u 09:39

Bionic
Reading

Novinar i pisac Drago Hedl predstavio je svoj novi roman 'Izborna šutnja', krimić 'o svijetu kojim upravljaju najniže strasti', čija je radnja smještena u Osijeku

Roman je upravo objavljen u izdanju Naklade Ljevak, koja je objavila i Hedlov zapaženi i nagrađivani prvijenac 'Donjodravska obala'

Radnju romana autor je smjestio u Osijek, 'jer to je grad koji najbolje poznajem, tu sam proveo najveći dio života, a i nekako mi se činilo da tome gradu dosta dugujem', kazao je Hedl na predstavljanju u Kinu Europa.

Svijet koji Hedl opisuje svijet je političara i narkomana, pedofila i plaćenih ubojica, sumnjivih poduzetnika i njihovih mutnih poslova i bešćutnog društva 'koje ne pokazuje ni trunku empatije prema nemoćnima'. Istodobno, to je i roman o ljubavi, međuljudskim odnosima i o tome da dobro ipak na kraju pobjeđuje.

Glavni su likovi Stribor Kralj i Vladimir Kovač, novinar i policijski inspektor koji počinju surađivati na slučaju neriješenog ubojstva trudne maloljetnice. Tu je i treći važan lik, političke zvijezde u usponu Ivana Horvatića.

Urednik knjige Nenad Rizvanović napomenuo je kako je riječ o romanu jednog od najvećih hrvatskih novinara danas, koji predstavlja povratak Hedlovim literarnim ambicijama iz mlađih dana.

'Taj roman sadrži sve što treba sadržavati dobar krimić, koji po svojim standardima, likovima, priči i zapletu zaista može stati uz bok ponajboljim romanima skandinavskog vala', kazao je Rizvanović.

U središtu priče je maloljetnička prostitucija djevojčice iz doma za nezbrinutu djecu, pri čemu Hedl - pisac, ali i ponajprije jedan od najistaknutijih hrvatskih istraživačkih novinara - razotkriva društvo u kojemu institucije države ne funkcioniraju.

Hedl je rekao kako je roman inspiriran stvarnim događanjem iz njegove vlastite novinarske prakse u Osijeku, romansirane i nadograđene maštom. 'U novinarstvu su stvari puno drugačije: tamo su činjenice svetinja, tamo nemate manevarski prostor u kojemu možete pisati nešto što nisu činjenice", rekao je. Literatura mu je, kaže, dala odriješene ruke za 'igru igranja sa situacijom i likovima, što ranije nisam činio'.

Napomenuo je da, iako je sam roman fikcija, 'njegovi likovi su ljudi koji bi se možda prepoznali u romanu'. Zato roman počinje upozorenjem da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna, kazao je.

Za krimi-formu odlučio se na prijedlog svojeg izdavača, a riječ je o vrlo zahtjevnoj literarnoj formi koja je za njega predstavljala izazov. Svoju je priču želio na neki način naslovom povezati s političkim miljeom, pa otuda naslov 'Izborna šutnja'

Pisac i kolumnist Denis Kuljiš nazvao je roman 'žanrovskim romanom pisanim vrstom akcije koja prelazi normalnu literarnu inspiraciju'. 'Taj roman nije samo još jedan roman, on je demonstracija da postoji spisateljska pozicija iz koje se danas može literarno djelovati' kazao je Kuljiš.

'Hedlov više nego angažiran pristup književnosti za mene je najautentičniji oblik književnog djelovanja, a Drago Hedl, kao jedan od naših najznačajnijih novinara, jedini je imao opravdanje i legitimitet da napiše roman koji literarizira temu privođenja negativaca pravdi', dodao je.

O knjizi je govorio i glavni policijski savjetnik u MUP-u i bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, koji je istaknuo da uz zanimljivu i jako dobro osmišljenu fabulu Hedl u romanu pokazuje da prije svega odlično poznaje načine funkcioniranja policije, načine kadroviranja itd., a isto tako i da 'još bolje poznaje prilike u novinarstvu'.

Drago Hed (1950.) cijenjeni je novinar i pisac koji je dosad objavio roman, dvije zbirke kratkih priča, tri publicističke knjige te knjigu feljtona i političkih intervjua. Napisao je i tri dramska teksta te nekoliko filmskih scenarija, a 'Izborna šutnja' njegov je prvi kriminalistički roman. Živi i radi u Osijeku i Zagrebu kao profesionalni novinar.