SKANDAL MEĐU KORICAMA

Srpski izdavač klasike želi prodati u stari papir

23.09.2014 u 14:47

Bionic
Reading

Glavna knjiška vijest u kulturnim krugovima Srbije skandalozno je rješenje izdavačke kuće Službeni glasnik koja je od nositelja autorskih prava na knjige zatražila suglasnost da neprodane primjerke imaju pravo prodati u stari papir, uz napomenu da pravo prvokupa imaju nositelji prava

Srpski mediji bruje da je posljednjih mjeseci 2013. Na adrese vlasnika autorskih prava izdanja Službenog glasnika (srpske varijante hrvatskih Narodnih novina) stizali aneksi ugovora s preporukom da ih u svom interesu potpišu i vrate izdavaču. Od njih se tražilo da pristanu na to da izdavač neprodane primjerke ima pravo prodati u stari papir, a prije no što to učini, dužan je autoru, odnosno nasljedniku prava, ponuditi da sam otkupi neprodane primjerke i to po cijeni – starog papira.

Na ovakav aneks ugovora reagirali su i živući, poznati autori poput Svetislava Basare i Mirjane Miočinović. Oni su tek dvoje autora od ukupno 199 koliko ih se našlo na popisu koji je prvi objavio blog Libreto.net profesora Novice Milića, a uvid u popis imali su i novinari beogradskog Danasa. Navodi se da je riječ o preko 30 milijuna primjeraka knjiga. Među njima su Nietzscheov Ecce homo, Proustova 'Sodoma i gomora', Pekićeve, Šijanove, kao i knjige brojnih domaćih i stranih autora.

V.d. direktora Službenog glasnika Radoš Ljušić je to demantirao, no kako navode srpski mediji, knjige se nepovratno pakiraju za prodaju u stari papir. Udruženje izdavača i knjižara Srbije o ovom problemu uništavanja knjiga nema još definiran stav, a ogradili su se izjavom da još nisu razmotrili cijelu situaciju.