roman@tportal.hr

Raspisan natječaj za najbolji hrvatski roman

29.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Sedmu godinu zaredom, tportal.hr raspisao je natječaj za najbolji hrvatski roman te poziva autore i izdavače da prijave romane izdane u prošloj godini

Stručni žiri književne nagrade roman@tportal.hr odabrat će najbolji hrvatski roman izdan u prošloj kalendarskoj godini kod izdavača registriranih u Hrvatskoj. O dobitniku 50 tisuća kuna odlučuje žiri književnih profesionalaca koji čine Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić (predsjednica žirija). O pobjedniku će odlučivati u tri kruga, a dobitnik ovogodišnje nagrade bit će poznat krajem listopada.

Potražite nas na Facebooku

Književna nagrada roman@tportal.hr ima svoju Facebook stranicu na koju se možete uključiti s komentarima i dati svoje mišljenje o pročitanim romanima.

Intervjue s piscima koji su dosad bili u finalima tportalove književne nagrade čitajte na ovom linku.

Tijek natječaja pratite na stranicama kulture tportala i putem taga roman@tportal.hr 2014.

Tportalova književna nagrada dodijeljena je dosad šest puta. Svake godine na natječaj pristigne pedesetak romana. Dvaput su nagrađene autorice, a zanimljivo je da su čak četiri pobjednička romana bili debitantski.

Lani je najboljim proglašen debitanski roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ Tahira Mujičića (AGM 2012.), a prvijenci su i nagrađeni roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević (Algoritam 2010.), ‘Tri’ Drage Glamuzine (Profil, 2008.) i 'Anastazija' Dalibora Šimprage (Durieux, 2007.). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak 2011.) i Sibila Petlevski za roman 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009), prvi dio trilogije ‘Tabu’, iz koje je drugi roman ‘Bilo nam je tako lijepo’ bio u finalu natječaja prije dvije godine, a treći roman ove godine ulazi u konkurenciju za nagradu. Više o nagrađenim romanima.

Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman godine 2008., s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno, to je i prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Pozivamo izdavače i pisce da na ovogodišnji natječaj prijave romane izdane u kalendarskoj 2013. godini.

Prijave su otvorene do 19. kolovoza 2014. Pravila natječaja dostupna su u Pravilniku, a prijava se vrši putem prijavnice na linku ispod.

FORMULAR PRIJAVE NA ROMAN@TPORTAL.HR 2014.