ŽIRI 2014.

Tko odlučuje o pobjedniku?

29.07.2014 u 06:00

Bionic
Reading

O dobitniku ovogodišnje, sedme po redu književne nagrade roman@tportal.hr odlučivat će tročlani žiri u sastavu Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić

Katarina Luketić završila je studij komparativne književnosti te ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redovito od 1996. objavljuje kritike, eseje i tekstove s područja književnosti, teorije, vizualnih umjetnosti i popularne kulture u nizu hrvatskih novina, časopisa i medija. Radila je kao urednica u nekoliko književnih časopisa, a od 1999. urednica je u dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez. U dva navrata bila je glavna urednica Zareza, 2002. i 2003, a 2009. s Dušankom Profetom 2004. osniva izdavačku kuću Pelago u kojoj je odabrala i uredila više desetaka izdanja s područja književnosti, publicistike i teorije. Od 2010., objavljuje književne kritike na tportalu. Objavila je zapaženu publicističku knjigu 'Balkan: od geografije do fantazije '(Algoritam, 2013), a suautorica je emisije 'Okrugli stol' Hrvatskog radija.

Miroslav Mićanović diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje poeziju, prozu i kritike na radiju, u dnevnim novinama i časopisima. Tekstovi su mu nagrađivani i uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike. Sastavio je s B. Čegecom pregled hrvatskog pjesništva osamdesetih i devedesetih 'Strast razlike, tamni zvuk praznine' (Quorum, 1995). Autor je antologije suvremenog hrvatskog pjesništva 'Utjeha kaosa' (2006), prevedene na engleski i mađarski jezik. Sudionik je hrvatskih i europskih književnih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum i biblioteka u Nakladi MD. Radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Objavio: 'Grad dobrih ljudi', J. Matanović, V. Bogišić, K. Bagić, M. Mićanović; 'Četiri dimenzije sumnje', 'Zid i fotografije kraja', 'More i prašina' (grafike V. Zelenko), 'Job / Hiob' (grafika F. Vejzović), 'Zib', B. Čegec, I. Prtenjača, M. Mićanović; 'Nitko ne govori hrvatski / Personne ne parle croate', Prom (Trajekt), Katowice, B. Čegec, S. Karuza, M. Mićanović; 'Tri krokodila', 'Zapadni kolodvor', 'Jednosmjerna ulica', 'Tisoč majhnih sonc na razbitem steklu', 'Dani', 'Divji pes', 'Vrt s 1001 žaruljom' i 'Jedini posao'.

Jadranka Pintarić uređuje knjige, piše književne kritike i eseje od 1988. Vodi biblioteku proze Hrvatskog društva pisaca, uređuje pojedina izdanja za druge izdavače te obavlja razne druge poslove u kulturi. Zaposlena je kao voditeljica odnosa s javnošću u MSU-u. Objavila je knjigu vlastitih odabranih književnih kritika 'U smjeru meridijana' (HFD, 2003) te zbirku proza pod naslovom 'Kamate na ljubavne uzdahe; ogledi o tankoćutnosti' (2008) u nakladi Profila. Objavila je više stotina književnih i likovnih kritika, prikaza, eseja, proznih tekstova, pogovora/predgovora u novinama, časopisima te knjigama. Uredila je petstotinjak naslova te pokretala biblioteke i inicirala velika pojedinačna izdanja. Suurednica je časopisa Relations Hrvatskog društva pisaca koji se objavljuje na stranim jezicima. Od 2000. do 2008., bila je u statusu samostalne umjetnice u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika u kategoriji književnog kritičara. Uređuje biblioteke i pojedinačna izdanja, objavljuje književne kritike, eseje i druge tekstove, prevodi s engleskog i surađuje u tiskanim i elektroničkim medijima.