POPULARIZACIJA ČITANJA

Šokantne vijesti u Rusiji koriste klasičnoj književnosti

Bionic
Reading

U Rusiji je pokrenuta viralna kampanja kojom se nastoji skrenuti pozornost na rusku klasičnu književnost. U nastojanjima da je populariziraju organizatori su pribjegli zanimljivoj i bombastičnoj medijskoj dosjetki

Državna agencija za izdavaštvo i štamparstvo Federalne agencije za tisak i masovne komunikacije Rospečat pokrenula je zajedno s Ruskim savezom izdavača i reklamnom agencijom SLAVA kampanju za popularizaciju čitanja, prenosi Ruski vjesnik

Naime 2. rujna, na Dan znanja, ruske učenike i studente na internetu su dočekali bombastični naslovi: 'Na zabavi gost pucao na svog suparnika' ili 'Supruga visokog državnog dužnosnika izvršila samoubojstvo nakon svađe s ljubavnikom'.

Maskirana u rubrici 'vijesti' bila su vrhunska djela ruske književnosti 'Evgenij Onjegin' Aleksandra Puškina 'Ana Karenjina' Lava Tolstoja i brojni drugi književni klasici.

Naslovi su čitatelje preko linka vodili na posebno kreiran portal na kojem ih je tekst vijesti upućivao na odgovarajuće književno remek-djelo, nudeći im mogućnost da ga besplatno pročitaju ili 'downloadiraju' u elektroničkom obliku.

'Ljudi barem 2. rujna čitaju ove vijesti, komentiraju ih na društvenim mrežama i razgovor o književnosti vodi se na nekoliko razina. Medijska pažnja dovest će do toga da će se netko zapitati - a što se to nalazi u tim knjigama kad svi govore o njima?', objasnili su organizatori akcije.

Kako bi se populariziralo čitanje, realizirani su i drugi zanimljivi projekti. U sklopu prošlogodišnjeg projekta 'Bavi se čitanjem', namijenjenog tinejdžerima, organizatori su velike ruske klasike Lava Tolstoja, Antona Čehova i Aleksandra Puškina obukli u trenirke te su zajedno s Fjodorom Dostojevskim deklamirali rap.

Kampanje za popularizaciju književnosti odgovor su na uznemirujuću krizu kulture čitanja koju iz godine u godinu utvrđuju ruski sociolozi. Sljedeći korak je osnivanje čitalačkih klubova diljem Rusije, u kojima će se održavati videokonferencije s poznatim piscima i izdavačima. Prvi takvi klubovi bit će otvoreni u studenom ove godine.