OPROŠTAJ OD LEGENDE

'Poslije Ćićine smrti Split nije isti'

19.04.2013 u 16:11

Bionic
Reading

'Kad je umro Momčilo Popadić, Ćićin Paško je ostao bez teksta. Bio je u koroti jer mu je umro Pope. Tako su i danas brojni Senjanovićevi čitatelji ostali bez teksta', kazao je Predrag Lucić. Prijatelji i kolege opraštaju se od novinara, spisatelja i jednog od osnivača legendarnog tjednika Feral Tribune, Đermana Senjanovića, koji je sinoć iznenada preminuo u svom stanu u Splitu

Đermanu Senjanoviću, koji je bio poznatiji kao Ćićo, pozlilo je jučer iza 20 sati, hitna pomoć pokušala je reanimaciju, ali bez uspjeha.

Njegov život bio je obilježen pisanjem i novinarstvom. Pisao je humorističke tekstove u tjedniku Feral Tribune, u čijem je osnivanju i sudjelovao. Značajan obol dao je i Slobodnoj Dalmaciji, a posljednjih godina bio je kolumnist riječkog Novog lista. Prošle godine otišao je u mirovinu. Objavio je knjige 'Dorin dnevnik', 'US&A', 'Vidi, vidi', 'Evo me u posteju'.

Prijatelji i kolege opraštaju se od splitske legende.

'Kad je umro Momčilo Popadić, Ćićin Paško je ostao bez teksta. Bio je u koroti jer mu je umro Pope. Tako su i danas brojni Senjanovićevi čitatelji ostali bez teksta', napisao jenovinar i spisatelj Predrag Lucić s kojim je Senjanović radio u Feral Tribuneu.

'Bio je sjajan, velik, duhovit čovjek. Blag i drag u komunikaciji, a na peru žestok, oštar, nesmiljen. Bio je predvodnik splitske generacije u kojoj su bili i pisci i novinari. 'Dorin dnevnik' mu je briljantan. Novinarska 'teletina' će se dugo, dugo pamtiti. Poslije Ćićine smrti Split nije isti', kazao je Zdenko Duka, predsjednik HND-a.

Novinar, prevoditelj i spisatelj Nenad Popović sjetio se Ćiće ovim riječima: 'Đermano Senjanović je bio najveći čuvar duha splitske rive. Slomio se na kraju zbog izgona uredništva Slobodne Dalmacije iz centra grada. Bog dao Splitu da nađe njegovog vjernog nasljednika.'

'Izrazito sam ga cijenio i poštovao, čitao sam njegove tekstove u Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu. On vjerojatno ne bi volio da se od njegove smrti radi neka velika priča ili da ljudi budu tužni, ali moram reći da mi je jako žao i da je prerano otišao', rekao je Aleksandar Stanković kod kojeg je Ćićo gostovao u emisiji.