VINKOVCI

Protiv rušenja Kozarčeve kuće više od 2.300 potpisa

29.05.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Udruga u osnivanju - Građanska inicijativa Vinkovci - koja se angažirala na senzibiliranju javnosti kako bi se zaustavilo najavljeno rušenje rodne kuće hrvatskoga književnika Ivana Kozarca (1885.-1910.) u Vinkovcima, do sada je prikupila 2.314 potpisa građana protiv rušenja Kozarčeve rodne kuće

Govoreći u ime Građanske inicijative Vinkovci, čiji je postupak registracije kao udruge u tijeku, Ivana Stažić istaknula je na konferenciji za novinare kako Inicijativa još uvijek nije dobila odgovor na prije mjesec dana dostavljen zahtjev vinkovačkoj Gradskoj upravi da povuče odluku kojom Kozarčeva rodna kuća nije uvrštena u zaštićenu spomeničku baštinu Vinkovaca, i da se spriječi rušenje kuće.

'Gradonačelniku i Gradskom vijeću danas smo stoga dostavili novi zahtjev u kojem tražimo da nam se omogući sudjelovanje na sjednici Gradskoga vijeća, kako bi gradske vijećnike upoznali s našim zahtjevom. Idućih dana peticiju s potpisima poslat ćemo Ministarstvu kulture i nadležnim institucijama i inspekcijama te zatražiti i od njih pomoć', navela je Stažić.

'Rušenje rodne kuće Ivana Kozarca, bio bi udarac u samo srce (vinkovačkog naselja) Krnjaša i označio bi divlji lov na svaki pedalj atraktivnih građevinskih lokacija kojima ovaj dio grada obiluje', kazala je Stažić.

Dodala je kako cilj Građanske inicijative Vinkovci nije gašenje poduzetničkog duha u Vinkovcima niti zaustavljanje izgradnje i razvoja Vinkovaca, nego inzistiranje da poduzetništvo mora biti u funkciji razvoja, a ne uništavanja grada i njegovih urbanističkih i drugih vrijednosti.

Članica Inicijative Elvira Berton, zamjerila je vinkovačkim ustanovama kulture i lokalnim medijima, 'naslonjenima na gradski proračun', šutnju u svezi najave rušenja Kozarčeve rodne kuće, iako se među potpisnicima peticije, kako je navela, nalaze i neki djelatnici tih ustanova.

Prema njenim riječima, Grad Vinkovci rodnu kuću Ivana Kozarca nije zaštitio, iako je Ministarstvo kulture RH još 1995. godine dostavilo prijedlog zaštićenih objekata, među kojima je i rodna kuća toga književnika poznatoga, ponajprije, po romanu 'Đuka Begović', jednom od najboljih djela hrvatske moderne, u kojem opisuje propadanje slavonskog sela.

Građanska inicijativa Vinkovci protivi se namjeri vinkovačkog poduzetnika Bosiljka Stanića, koji je vlasnik zemljišta na kojem se nalazi Kozarčeva rodna kuća, da na mjestu izvorne rodne kuće književnika Kozarca, nakon što ju sruši, sagradi repliku kuće u kojoj bi se nalazila spomen soba Ivana Kozarca.