Književnost 'CARSKE KOČIJE'

Nagrada K.Š. Gjalski Ivanu Aralici

Književna nagrada 'K.Š. Gjalski' ove je godine pripala akademiku Ivanu Aralici za zbirku pripovjedaka 'Carske kočije'

'Aralica cijelim svojim književnim djelom propituje ulogu pojedinca u složenim povijesnim procesima koje određuje njegova etnička, konfesionalna, strateška i obiteljska pripadnost', rekao je predsjednik povjerenstva Društva hrvatskih književnika (DHK) za dodjelu 'Gjalskog' Đuro Vidmarović na konferenciji za novinare u zabočkom dvorcu 'Gjalski'.

U zbirci 'Carske kočije' "možda je oštrije nego u drugim djelima naglašen odnos pojedinca i države, odnosno pojedinca i političke moći, dodao je Vidmarović obrazlažući nagradu.

Naglasio je kako Cvjetko Milanja u pogovoru nagrađene knjige ispravno upozorava na Araličin stil koji karakterizira lijep, izbrušen jezik, 'upravo na način mudroga narodnog pripovjedača koji iz riznice i bunara prošlosti, ali i sadašnjosti, vadi one radnje, likove i događaje o kojima se najčešće priča, i koji se manje događaju pred našim očima'.

Zbirka 'Carske kočije', kako zaključuje Vidmarović, u kojoj ima potencijala i za slojevitije romaneskne gradnje, znakovito je obogaćenje suvremene hrvatske proze i kao takva zaslužuje književnu nagradu 'Ksaver Šandor Gjalski'.

Ta ugledna književna nagrada prvi je put dodijeljena prije 30 godina, 1981., a i tada je njezin dobitnik bio Ivan Aralica za roman 'Psi u Trgovištu'.

Dani Ksavera Šandora Gjalskog, sedmodnevna kulturna priredba u sklopu koje se dodjeljuje i istoimena književna nagrada, počinju velikim kulturnim događajem - izložbom Matka Trebotića u ponedjeljak, 24. listopada, u Velikoj galeriji grada Zaboka, u organizaciji Kabineta grafike HAZU-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još