Književnost ČISTA AVANGARDA

Google slavi Borgesov rođendan

  • Autor: tportal.hr
  • 8.12.2011 12:27:35
  • 24.8.2011 11:01:53

Svi koji ste jutrošnje surfanje započeli Googleom, niste mogli izbjeći današnji prigodni logo kojim Google slavi 112. rođendan slavnog argentinskog pisca

Slika prikazuje ostarjelog čovjeka u knjižnici koja je kombinacija različitih arhitektonskih stilova, a time se željelo podsjetiti na više krajeva u kojima je Borges boravio i nekoliko jezika kojima se suvereno služio. Podsjeća se i na njegovu priču 'Babilonska knjižnica' koja je nedavno poslužila i kao inspiracija da se u Borgesovom rodnom gradu Buenos Airesu od nekoliko desetaka tisuća knjiga (pisanih na svim svjetskim jezicima) izgradi Kula babilonska.

Klik na ilustraciju koja danas dolazi uz Google vodi na linkove o slavnom autoru 20. stoljeća. Punog imena Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, rođen je 1899, a najpoznatiji je po svojim kratkim pričama. Pisao je poeziju, eseje, scenarije i držao predavanja na fakultetima širom svijeta. Za njegov rođendan preporučujemo da pročitate na primjer 'Aleph' (oprez, istoimeni naslov ima i Paolo Coelho), 'Opću povijest gadosti', 'Priručnik fantastične zoologije - knjiga o imaginarnim bićima', 'Povijest vječnosti', 'Povijest pijeska' ili bilo koju od mnogih njegovih knjiga prevedenih na hrvatski jezik. Nećete požaliti odaberete li nešto majstora avangarde i magičnog realizma.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još