UMJETNIČKA INSTALACIJA

Pogledajte kulu od 30.000 knjiga

12.05.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Ogromna umjetnička instalacija svjetski poznate argentinske umjetnice Marte Minujin 'Knjiška kula babilonska' (Torre de Babel de Libros), na kojoj su zastupljene i hrvatske knjige, svečano je otvorena u srijedu na trgu San Martinu u glavnom argentinskom gradu, u povodu imenovanja Buenos Airesa UNESCO-ovom svjetskom prijestolnicom knjige, objavilo je hrvatsko veleposlanstvo u Argentini.

Grad Buenos Aires angažirao je Martu Minujin za monumentalnu umjetničku instalaciju Knjiške kule babilonske, spiralnog tornja visokog 25 metara, na devet katova, napravljenog od 30.000 knjiga iz cijelog svijeta.

U ovom projektu sudjelovala su veleposlanstva brojnih zemalja donacijom knjiga na svojim jezicima, kao i brojni građani Buenos Airesa i turisti.

Veleposlanstvo RH u Buenos Airesu sudjelovalo je u projektu doniravši tristotinjak knjiga. Na zahtjev umjetnice radi se prije svega o knjigama posvećenima hrvatskoj povijesti, zemljopisu, umjetnosti, te hrvatskim književnim klasicima i novijoj hrvatskoj književnosti.

Među ostalima, donirane su knjige 'Leksikon hrvatskih pisaca', 'Hrvatski pravopis', 'Hrvatska gramatika', monografija 'Hrvatski ratnici', 'Povijest Hrvata', 'Hrvatska u Jugoslaviji', te, primjerice, djela Antuna Šoljana, Vladimira Vidrića, Ivana Slamniga, Slavka Mihalića, Antuna Gustava Matoša, Ksavera Šandora Gjalskog, Augusta Šenoe, Vesne Parun, Josipa Pupačića, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića, Gorana Tribusona, Dinka Šimunovića, Ivana Aralice, Marije Jurić Zagorke, Ivane Brlić Mažuranić, Dobriše Cesarića, Dragutina Domjanića, Ive Brešana, Ivana Gundulića, Marina Držića.

Kula će biti otvorena za posjete sljedećih 17 dana. Na dan zatvaranja, 28. svibnja, određeni broj posjetitelja moći će se popeti na kulu i uzeti jednu knjigu na jeziku koji odabere. Po završetku manifestacije, ostatak knjiga preselit će se u prvu višejezičnu knjižnicu u Buenos Airesu gdje će se nalaziti knjige na pedesetak jezika iz cijeloga svijeta.