GOLEMA ZBIRKA

Zbog 30 tona knjiga kući prijeti urušavanje

10.06.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Zbog količine knjiga koje je spasila od spaljivanja kući jedne Kanađanke prijeti urušavanje

Shaunna Raycraft iz Pike Lakea u Saskatchewanu spasila je zbirku od 350.000 knjiga koje je njena susjeda odlučila spaliti nakon smrti supruga, bibliofila i vlasnika velike zbirke.

'Cijela prostorija bila je ispunjena knjigama, od poda sve do stropa. Susjeda ih je pokušala podijeliti, ali nije bilo zainteresiranih, pa ih je odlučila spaliti', kazala je Raycraft.

Raycraft i njen suprug, oboje veliki ljubitelji knjiga, nisu mogli gledati kako knjige odlaze u dim, pa su ih odlučili preseliti u svoj dom. U mnogobrojnoj zbirci našli su se brojni priručnici 'how to', prvo izdanje 'Priče o dva miša' Beatrix Potter, Shakespeareove drame i brojna druga djela koja su pohranjena u 7.500 kutija.

'Bila su potrebna tri čitava dana samo za pakiranje knjiga o bejzbolu, raznih izdanja Biblija i vjerskih tekstova', kazala je Raycraft za Upi.com. Ipak, akcija spašavanja i nije bila toliko koristan pothvat jer su sada i Raycraftovi u problemu s prostorom, a na pamet im je palo i spaljivanje dragocjene zbirke. Naime, zbog tereta od približno 30 tona knjiga njihova se kuća raspada.

Cilj im je nabaviti brodski kontejner u koji bi smjestili knjige.

Na žalost bračnog para nitko se još nije oglasio ni na njihove prodajne oglase te se nadaju pomoći sugrađana.