33. DANI ZNANSTVENE FANTASTIKE

Objavljena satnica SFeraKona!

12.05.2011 u 10:54

Bionic
Reading

U petak 13. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu počinje najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi

SFeraKon je najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, a ove se godine održava 33. puta zaredom. Konvenciju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku. Ove godine očekuje se oko tisuću posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

Danas je objavljena i satnica predavanja, prezentacija, okruglih stolova, tribina, kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa na ovogodišnjoj konvenciji.

Oto Oltvanji
SFeraKon 2011 je u znaku regionalne produkcije SF-a. Dok su u Hrvatskoj vrlo snažni znanstvena fantastika i fantasy, u Srbiji vlada horor. A kakav točno, ispričat će nam počasni gosti SFerakona 2011, renomirani srbijanski SF pisci Goran Srkobonja, Darko Tuševljaković i Oto Oltvanji. Kad dođe do horora, najveća je faca u regiji definitivno Oto Oltvanji, koji je prije nekoliko godina napisao uvodnik o tom podžanru znanstvene fantastike za prvu hrvatsku zbirku horora, a ove će nam godine predstaviti svoj roman 'Kičma noći', koji opisuje kao 'žestok krimić, ljubavnu priču i egzistencijalistički horor, političko-erotski triler začinjen rock’n’rollom, kung fuom i oštrim zubima'. Tuševljaković će voditi natjecanje u pisanju SF Twitter priče, a Skrobonja će s hrvatskim fanovima podijeliti svoje iskustva o fantastičnom stvaralaštvu u regiji: pisanju, prevođenju i izdavanju SF-a.

Na domaćem se terenu događa pravi bum SF filmova: u prošloj ih je godini snimljeno čak sedam! A na SFeraKonu će se u petak predstaviti njih pet. Od filmova koji su već prikazivani ili se upravo prikazuju, predstavit će se tri profesionalna domaća filma. 'Lavanderman: Istina ili mit' predstavlja scenarist Toni Faber. Promovirat će se i 'Transfer' redatelja Damira Lukavičevića, SF drama o bogatašima koji kupuju tijela mladih da bi doživjeli novu mladost. Film 'Show Must Go On' predstavljaju Nevio Marasović (redatelj i scenarist) i Tom Vujnović (koproducent i majstor specijalnih efekata).

Predstavit će se dva amaterska domaća postapokaliptična SF filma: 'Vektor' i 'Mjesto na kojem je umro posljednji čovjek'

Irena Krčelić

Scenaristica čije ste priče mogli čitati u prvim SFeraKonskih zbirkama, Irena Krčelić, također će u petak predstaviti film za koji je napisala scenarij, 'Duh babe Ilonke', a u subotu će zahvaljujući njoj SFeraKonski program za najmlađe također biti u znaku filma: Krčelić će održati radionicu o filmu za mlade ljubitelje SF-a pod nazivom 'Napravi svoju spačku'. Kao i uvijek, SFeraKon ugošćuje izložbu likovnih radova mladih iz svih dijelova Hrvatske koji su dobili SFERICE, kao i brojne zabavne igre.

Domaća se produkcija nije zahuktala samo na književnom i filmskom planu, već i na području igara. SFeraKon tradicionalno ima igraonicu, a ove godine uz niz turnira i demonstracija RPG i LARP predstavljaju tri hrvatske igre:

1. Uskoci (povijesna kartaška igra mlade domaće izdavačke kuće za društvene igre Amalgam),
2. Maldoria (igra na ploči inspirirana legendom o Crnoj kraljici u izdanju tvrtke Dedal Komunikacije) i 3. Pandook! (SF igra na ploči izdavačke kuće Studio Spektar).

Dave Lally

Četvrti počasni gost SFeraKona 2011 je Dave Lally, predsjednik Europskog društva za znanstvenu fantastiku. Lally će na SFeraKonu predstaviti koncept Eurocona, konvencije koja se iduće godine održava u Zagrebu i za koju je najavljen slavni američki autor Tim Powers kao gost. Povoljne kotizacije za Eurocon bit će moguće nabaviti samo do 15. svibnja, odnosno do zadnjeg dana ovogodišnjeg SFeraKona. Lally, koji aktivno sudjeluje i na nizu filmskih događanja vezanih uz žanr, održat će predavanje o SF-u na britanskoj televiziji.

Središnji događaj SFerakona 2011 je svečana skupština u subotu 15. svibnja u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA te SFERICE, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Nagrade SFERA će pobjednicima uručiti počasni gost Dave Lally. Najmlađe pobjednike tradicionalno nagrađuju nakladnici sudionici SFeraKonskog sajma knjiga, a ove godine su posebni sponzori nagrada za djecu i mlade Algoritam, Discovery film&video, Knjiga u centru, Kraš, Mentor i Zagrebačka naklada. Dodjelu nagrada SFERA vodit će HTV-ov novinar i sam nagrađivani SF pisac Krešimir Mišak

Tradicionalno, na SFeraKonu će se održati i niz predavanja o žanrovskim temama, a među znanstvenim izdvajamo ono Ante Radonića o Svemirskim tehnologijama i privatnim tvrtkama, a tu su još Sexy Barbarella, Budućnost knjiga i Digitalno retuširanje u SF filmu

Kao i svake godine, na SFeraKonu je i sajam knjiga, a svoje gikovske vještine možete provjeriti u uvijek fantastičnoj Bočkoteci, općem kvizu znanja o znanstvenoj fantastici s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru, proslavljenoj igri SFeraKon Survivor u petak navečer te na izazovnoj Grunfovoj radionici u nedjelju

Po jednu ulaznicu osvojili su:

Ninoslav Vitorac
Krešimir Mandić