NOVI NOVI ZAVJET

U pećini u Jordanu nađeno 70 metalnih knjiga

31.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Novi nalaz iz Jordana još nije službeno pregledan i potvrđen, no navodno se radi o 70 metalnih knjiga nađenih u pećini u Jordanu. Mnogi stručnjaci smatraju da se radi o ranokršćanskim tekstovima

U pećini u Jordanu pronađeno je 70 metalnih knjižica veličine kreditne kartice uvezanih metalnom žicom, a stručnjaci još ne znaju je li nalaz krivotvorina ili ne. Na stranicama knjižica nalaze se slike, simboli i riječi vezani uz ranokršćansku tematiku, a neki tvrde da se spominju raspeće i uskrsnuće.

Mnoge od 70 nađenih knjiga zapečaćene su, pa se mnogi akademici pitaju ne radi li se možda o izgubljenim kodeksima koji se spominju u Knjizi otkrivenja u Bibliji. Metalne knjige otkrivene su još prije pet godina u pećini u Jordanu, no trenutno su u Izraelu i jordanska vlada traži njihov povrat.

Početni metalurški testovi ukazuju na to da su neke od knjiga iz 1. stoljeća. Među rijetkim ljudima koji su ih vidjeli je i britanski poznavatelj religije i arheologije David Elkington

'Pomisao da smo u mogućnosti držati iste predmete koje su možda držali ranokršćanski sveci nevjerojatna je. Iznimno je važno to da se ove knjige vrate u Jordan u najboljem mogućem stanju', kaže David Elkington.

Profesor biblijske znanosti sa sveučilišta u Sheffieldu Philip Davies kaže da postoje jake indicije da su knjige kršćanskog porijekla.

'Čim sam vidio kartu Jeruzalema, ostao sam bez teksta. Radi se o raspeću koje se događa ispred gradskih zidina', komentirao je Philip Davies.

Davies smatra da mogućnost da su knjige hebrejsko-kršćanskog porijekla potvrđuju i ilustracije u njima, pa se nada da će baciti novo svjetlo na shvaćanje tog perioda povijesti.