OPERACIJA: GRAD 2010

Frljić i Radna skupina u pogonu Jedinstvo

27.09.2010 u 10:57

Bionic
Reading

Kazališni program 'Operacije:grad 2010' otvaraju dva domaća projekta; nova predstava Olivera Frljića 'Povijest gledanja' i 'Mi vidimo u mraku' u izvedbi Radne skupine, oba na rasporedu 27. rujna u Pogonu Jedinstvo

Nova predstava Olivera Frljića 'Povijest gledanja' za radnu je definiciju uzela specifičnu performativnost čina gledanja i prošireno polje izvedbe koja se konstituira kroz izvođačku, ali i gledateljsku izvedbu gledanja. Frljić se u svojoj novoj predstavi pita što bi bila povijest gledanja, koji tip događajnosti i koja izvedbena situacija su potrebne da bi se nešto klasificiralo kao dio povijesti gledanja i na koji način ples kao izvedbena i praksa gledanja proizvodi, a na koji način ukida ovu povijest. Umjesto klasične situacije u plesu u kojoj se gledanje uzima kao uvjet izvedbenosti, povijest gledanja se unutar plesa konstituira upravo kroz izvedbenost gledanja, naglašenu bispekatakularnost u kojem uži pojam izvedbe 'gleda' i gleda svoju proširenu mogućnost. Događa se u prostoru u kojem gledatelj ne može gledanjem i objektifikacijom gledanog izvesti vlastitu subjektivizaciju. Predstavu izvode Bosiljka Vujović Mažuran, Ana Mrak, Petra Hrašćanec Herceg, Branko Banković, Aleksandar Čavlek, Danko Stjepanović i Oliver Frljić.

Drugi je domaći kazališni projekt predstava 'Mi vidimo u mraku', a izvodi je Radna skupina u sastavu Ivana Vratarić, Nina Sakić, Karolina Šuša i Ivana Rončević. Interaktivna izvedba donosi priču o jatu riba boraca za slobodu koje je odlučilo da više nema što raditi u oceanima planeta Zemlje.

Njemačka umjetnička skupina Ligna upriličit će dvije izvedbe predstave 'The New Man' koje su na rasporedu 28. i 29. rujna u 20 sati u Pogonu Jedinstvo. U predstavi nema glumaca ni pozornice, glavnu ulogu igraju posjetitelji koji slušaju radio dramu. Drama se bavi estetskim pozicijama četvorice različitih autora: Brechtov Lehrstueck u kojem geste, društvene pozicije i tako društvo u cjelini stupaju u igru; Bewegungschoere, zborovi pokreta u kojima same kolektivne vibracije disperziraju moć plesača Rudolfa von Labana; Meyerholdove biome - vježbe pomoću kojih glumci obnavljaju svoje tijelo i tako oblikuju novu vrstu subjektiviteta; i Charlie Chaplinova spoticanja preko svih tih utopijskih vizija i njihovih obećanja. Drama predlaže geste i pokrete prema tim različitim nacrtima novog čovjeka, ali publika ne sluša iste stvari u isto vrijeme već su posjetitelji razdvojeni u četiri grupe od kojih svaka sluša jednu od tih pozicija, nakon čega se program mijenja, a njihova uloga se premješta u drugu.

U Jedinstvu će nastupiti i cirkuska umjetnička kompanija MY!LAIKA iz Francuske s predstavom 'Popcorn machine'. Riječ je o 40-minutnom uratku koji istražuje krhku udaljenost stvari i njihovih senzacija. Dok zvuk električne gitare zastranjuje uz glazbu šivaće mašine, tonovi piana prate bol preobražaja onog koji razmatra sam rub ograničenja. Smijeh, pljesak, adrenalin za glumce i publiku, ono je što My!Laika smatra cirkusom. Predstavu je nagradio Jeunes Talents Cirque 2010, a izvode je Philine Dahlmann, Salvatore Frasca, Eva Ordonez Benedetto 30. rujna u 20 sati u Pogonu Jedinstvo.