RATNA PRIČA

Praizvedba 'Crnca' u riječkom HNK

06.02.2009 u 14:50

Bionic
Reading

Praizvedba predstave 'Crnac', nastale prema istoimenom romanu Tatjane Gromače bit će izvedena 28. ožujka 2009. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Roman 'Crnac' autorice Tatjane Gromače ratna je priča koja progovara o tabuima i strahu od ljudi kojim su zahvaćeni naši prostori, posebno manje sredine kao što je, u ovom slučaju, okolica Siska. 'Gromača umjerenim ritmom pripovijedanja secira neke karakteristike slaboumne malograđanštine i njezine često puta nasilne protagoniste koji teško prihvaćaju sve što je njima novo, drukčije ili, jednom riječju, nepoznato...', piše Miroslav Cmuk o Gromačinu prvijencu.

Dramatizaciju romana napravila je Magdalena Lupi, a glumačku ekipu čine članovi ansambla Hrvatske drame i gost Bojan Navojec, dok je režija povjerena slovenskom redatelju Tomiju Janežiču. 'Kada je riječ o avangardnom tekstu kakav je 'Crnac' ne postoji bolji izbor redatelja nego što je Janežič', rekla je Gromača na prvoj probi predstave.

Tatjana Gromača nezaobilazno je ime hrvatskog suvremenog pjesništva, zastupljena u svim važnijim antologijama te je često uspoređuju s američkim bardom Raymondom Carverom. Autorica je pjesničke zbirke 'Nešto nije u redu' i putopisnih priča 'Bijele vrane - Priče iz Istre'.