NEDOSTATAK KOORDINACIJE?

Dva jaka kulturna događaja u Vukovaru

15.05.2010 u 16:10

Bionic
Reading

Poklonici umjetnosti u Vukovaru, posebice oni koji vole i glazbeni i dramski izričaj, u subotu uvečer naći će se pred velikom problemom – kako u isto vrijeme biti na dva mjesta: na Bonofestu (Festivalu duhovne glazbe), odnosno Festivalu glumca

Dvije prestižne manifestacije, po kojima je Vukovar i istok Hrvatske postao prepoznatljiv na kulturnoj sceni, počinju gotovo u isto vrijeme – otvorenje Festivala glumca zakazano je za 20 sati u Hrvatskom domu, dok će pola sata kasnije u crkvi Sv. Filipa i Jakova biti otvoren Bonofest.

Na 'daske koje život znače' nakon svečanih riječi domaćina i gostiju izaći će Vedran Mlikota i Danko Ljuština, kao 'Cinco i Marinko', dok će u crkvenom ambijentu ukupno 20 izvođača, zborova i glazbenih skupina izvoditi pjesme duhovnog sadržaja. Početak dva jaka kulturna događaja koja, uz Vukovar Film Festival i Vukovarsko lutkarsko proljeće, predstavljaju vrhunac kulturne ponude grada na Dunavu očitim su propustom i nedostatkom koordinacije odgovornih svrstani jedan uz drugog i u istu večer. Na žalost onih koji bi željeli biti na oba događaja.

Doduše, onaj tko mora, prije svih gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, bit će i u Hrvatskom domu i u crkvi Sv. Filipa i Jakova. Prvo će u 20 sati domaćinu Festivala glumca, Relji Bašiću simbolično predati ključeve grada i tako glumcima 'predati vlast' u gradu za festivalskih dana, a potom će požuriti u prvi red publike na Bonofestu.

'Neće mi biti lako, ali nisam taj koji je organizirao dva događaja u isto vrijeme. Ipak, u budućnosti ćemo nastojati da se takve stvari ne ponavljaju', poručio je gradonačelnik Sabo.

Oni malo optimističniji reći će – za svakog ponešto, pa 'ko voli nek' izvoli. Možda i treba tako razmišljati te s dva velika događaja ponosno potvrditi visoko mjesto Vukovara na hrvatskom 'kulturnom Olimpu'.