VUKOVAR

Na Festivalu glumca čak 22 predstave

11.05.2010 u 18:42

Bionic
Reading

Krajnji istok Hrvatske i njegovih pet gradova na daske koje život znače po 17. put će ovog svibnja postaviti isključivo glumca i tako na desetak dana postati svojevrsno glumačko središte

Na Festivalu glumca, jedinoj takvoj umjetničkoj smotri kojoj je u središtu pozornosti glumac kao osnova svake predstave, ali i kazališta općenito, ove će godine biti izvedene 22 predstave koje je za tu priliku izabrao doajen hrvatskog glumišta Ivo Gregurević. Njemu je pripala čast biti festivalski izbornik, no uz njega će u pet slavonsko-srijemskih gradova od 14. do 24. svibnja doista doći 'creme de la creme' hrvatske glumačke scene.

'Hrvatski teatar je živ i poprilično živahan, unatoč teškim vremenima, a to dokazuje broj i kvaliteta prijavljenih predstava. Prijavljene su čak 53 predstave, pa sam prednost dao dramskim djelima i autorskim projektima domaćih pisaca, dramaturga i redatelja', potvrdio je Ivo Gregurević. Prema njegovu mišljenju, 'glumački entuzijazam često čini ključnu komponentu teatra, a glumci su ti koji prelaze rampu i neposredno komuniciraju s gledateljstvom'.

Grad domaćin ove će godine biti Vukovar, iako vrhunskih predstava neće biti uskraćena ni publika u Vinkovcima, Iloku, Županji i Otoku. Upravo nakon svečanosti otvorenja u subotu, 15. svibnja, u Hrvatskom domu Vukovar bit će izvedena predstava 'Cinco i Marinko' autora Mate Matišića, a u režiji i izvedbi Danka Ljuštine i Vedrana Mlikote, članova Kazališne družine Glumci u Zagvozdu. Prethodne večeri u Vinkovcima će biti izvedena koprodukcija 'Balon', nastala u suradnji Teatra 2000 i Teatra Exit, dok će Zagrebačko gradsko kazalište Komedija u Vukovaru izvesti predstavu 'Dobri vojak Švejk' Jaroslava Hašeka.

Festival se zatvara 24. svibnja podjelom priznanja najboljim glumcima u Ružičkinoj rodnoj kući. Novost 17. izdanja Festivala glumca jest nagrada za najbolju predstavu u cjelini, koja je ponijela ime preminulog glumca Vanje Dracha. O laureatima će odlučivati ocjenjivački sud u kojem se nalaze Krunoslav Šarić, Snježana Sinovčić-Šiškov i Željko Vukmirica, a domaćin festivala bit će Relja Bašić. Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i vinkovačka Koncertno-kazališna agencija Asser Savus.

Predstave na 17. Festivalu glumca:

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija – 'DOBRI VOJAK ŠVEJK'
Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb – 'LJUBAV, STRUJA, VODA & TELEFON'
Glumačka družina Histrion, Zagreb – 'GARDEROBIJER'
Koprodukcija Teatra 2000 i Teatra Exit, Zagreb – 'BALON'
Teatar Gavran, Zagreb – 'NAJLUĐA PREDSTAVA NA SVIJETU'
Kazalište KNAP, Zagreb – 'DJEČACI PAVLOVE ULICE'
Kazalište Planet art, Zagreb – 'ZEČJA RUPA'
Teatar Rugantino, Zagreb – 'BOG MASAKRA'
Kazalište Smjehotići, Zagreb – 'VESELE ŽENE HRVATSKE'
Klub kulture Moruzgva, Zagreb – 'GOLA U KAVEZU'
Kazalište Svarog, Zagreb – 'ANGIE'
Kazališna radionica Gustl, Zagreb – 'FINOWINO'
Kazališna družina Glumci u Zagvozdu – 'CINCO I MARINKO'
Gradsko kazalište mladih u Splitu – 'E, MOJ PINOKIO'
Udruga za izvedbene umjetnosti TRAFIK, Rijeka – 'DIVA'
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku – 'BUDALA ZA VEČERU'
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu – 'DEBITANTI'
Kazalište Virovitica – 'WOYZECK'
Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci – 'INOČE'
Šibensko kazalište – 'ŠKRTIČINA'
Kazalište Marina Držića, Dubrovnik – 'TEŠTAMENAT'
Ernest Berec, monodrama – 'ĐUKA BEGOVIĆ'