NA ČETIRI LOKACIJE

Izložba o scenografiji i kostimografiji u Hrvatskoj

17.12.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu obilježit će stotu obljetnicu hrvatske scenografije i kostimografije (1909.-2009.) jednomjesečnim izložbenim projektom koji će se od 22. prosinca do 22. siječnja održavati na četiri zagrebačke lokacije.

Kako je najavio organizator Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), ovaj najveći izložbeni projekt posvećen povijesti scenografske i kostimografske struke u nas, zamišljen je u pet izložbenih cjelina "Retrospektiva hrvatske scenografije i kostimografije", "Šetnja kostima", "Suvremena kazališna i filmska scena", "Izložba monografija" te "Izložba studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta".

U svrhu obilježavanja stogodišnjice profesije scenografa i kostimografa, izložbeni projekti održavat će se u Domu HDLU-a (Trg žrtava fašizma bb), u Foajeu HNK, Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) te u prostorima ULUPUH-a u Preradovićevoj 44.

Na njima će javnosti biti predstavljeni najreprezentativniji radovi hrvatskih scenografa i kostimografa nastali kroz povijest kao i prikaz suvremene kazališne i filmske likovne scene.

Svi projekti neće započeti u isto vrijeme, pa je otvorenje "Retrospektive hrvatske scenografije i kostimografije (Dom HDLU-a) predviđeno za 22. prosinca. "Šetnja kostima" počinje sutradan, 23. prosinca, u Foajeu HNK, a istoga dana bit će otvorena i izložba "Suvremena kazališna i filmska scena" u Galeriji ULUPUH.

Izložba monografija u prostorima ULUPUH-a u Preradovićevoj otvara se 22. prosinca, dok će izložba studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Galeriji ULUPUH biti otvorena 19. siječnja.

Uz izložbe će se organizirati okrugli stol o položaju struke na kojemu će sudjelovati uvaženi teatrolozi, redatelji, intendanti i ravnatelji kazališta, predstavnici visokih učilišta i majstori krojači.

Početak hrvatske scenografije kao samostalne umjetničke discipline označen je vladinim dekretom iz 1909., kad je u zagrebačkom HNK zaposlen slikar Branimir Šenoa.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.