EUROKAZ

Dekonstrukcija klasičnog mita u predstavi 'Medeja semioklazam'

16.11.2016 u 14:40

  • +12

Izvedbeni projekt 'Medeja semioklazam'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Umjetnička organizacija Eurokaz kao svoju novu premijeru najavljuje u subotu 19. studenoga izvedbeni projekt 'Medeja semioklazam' Branka Brezovca, prema istoimenoj drami 'Medeja' crnogorskog autora Ljubomira Đurkovića i motivima iz tekstova Euripida, Jeana Anouliha i Christe Wolf

Kako se ističe u najavi, predstava je koprodukcija Eurokaza i Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja, a dovodi u razizemni uredski prostor Eurokaza u zagrebačkom Dežmanovu prolazu scensku dekonstrukciju klasičnog mita o Medeji kojoj je cilj 'razoriti znak, rascijepiti prikazivanje značenja i raskrinkati simbolično'.

'Polazeći od Lévi-Straussove ideje da mitove valja, poput glazbene partiture, čitati istovremeno, dakle i sinkronijski i dijakronijski, jer se tek globalnim obuhvaćanjem horizontalnih i vertikalnih motiva otkriva njihov puni smisao, ova predstava želi ići korak dalje od pukog razotkrivanja latentnih značenja naracije', stoji u najavi.

'Naime, kako kaže Barthes, živimo u vremenu u kojem više nismo u stanju odvajati označitelje od označenih, ideološko od frazeološkog, pa je i samo demitologiziranje postalo stereotipom. Stoga ova predstava ne razara mit nego znak, ne rascjepljuje značenje nego njegovo prikazivanje, ne raskrinkava simbole već samo simbolično', dodaje se.

Predstavu, koja 'želi biti semioklastična, pa se njezina provedba zadaje i izvan prostornih značenja, scenske logike i redateljske lukavosti', dramaturški je obradio Brezovec, a igraju Ana Vučković, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Žarko Potočnjak, Petra Težak i Suzana Brezovec te Milko Šparemblek (gestus).

Više o predstavi pročitajte ovdje

Glazbu potpisuju Damir Prica Kafka & Cul-de-Sac AEO, Franz Kafka Ensemble, a okružje Stjepan Filipec - Ges.