PRIGODNA KOMEDIJA

Dolenčićev komad o usponu skorojevića

Bionic
Reading

U vrijeme početka predsjedničke kampanje i sve češćih rasprava o usponu noveog malograđanstva, Krešimir Dolenčić na daske HNK Zagreb postavlja prikladan komad 'Građanin plemić', francuskog komediografa Molièrea

Nakon pedesetak dana priprema, 'Građanin plemić' bit će premijerno izveden 20. studenog u zagrebačkom HNK s početkom u 19.30. U Dolenčićevoj produkciji sudjeluje 45 zaposlenih, a predstava objedinjuje Dramu, Operu i Balet te Hrvatski barokni ansambl. Iako je riječ o jednom od najvećih projekata HNK Zagreb Dolenčić je naglasio da su troškovi svedeni na minimum.

'Upravo iz razloga što su skoro svi glumci i većina produkcije ionako na plaći HNK to ovaj projekt ne čini toliko skupim', kazao je Dolenčić za portal Zagrebancija.com

Komedija balet 'Građanin plemić' donosi priču o priprostom Jourdaineu koji svim silama nastoji postati dijelom plemićkog društva. Uvjeren da se novcem može kupiti poštovanje i plava krv, poseže za tečajevima mačevanja, plesa, glazbe i filozofije, no zbog seoskog naglaska i prostodušnosti, to mu ne polazi za rukom.

Lik Jourdainea tumači Siniša Popović, a u predstavi, među ostalim, glume Alma Prica, Dora Lipovčan, Livio Badurina, Nikša Kušelj, Barbara Vicković i Zrinka Cvitešić.

Dolenčić smatra da je komedija, u doba recesije, polarizacije društva i sveprisutne nove gospode, prijeko potrebna.

'Upravo u ovim vremenima ljude treba što više dovoditi u kazalište. Ova predstava nikako nije tješiteljska, ali mogla bi biti ljekovita. Svakako je komična i, na način kako je to i svaka dobra komedija - ozbiljna. Vrijeme je za kazalište i kazalište može puno toga reći o ovom svijetu laži i prikrivanja mediokriteta i raznih interesa', objasnio je redatelj.

Nakon premijere, 'Građanin plemić' je na rasporedu 21. studenoga u 19.30, kada će u sklopu Noći kazališta ulaz za sve posjetitelje biti besplatan.