PREMIJERA U ZKM-U

Pogledajte kako se stvara Čarobni brijeg

11.12.2015 u 10:12

Radna atmosfera na probama Čarobnog brijega

Izvor: Promo fotografije / Autor: ZKM

Bionic
Reading

Dan prije kraja godine u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno će biti izvedena predstava 'Čarobni brijeg' nastala prema romanu Thomasa Manna, a u režiji Janusza Kice. Donosimo vam fotogaleriju s proba predstave u nastajanju

Jedan od najpoznatijih romana 20. stoljeća dramatizirali su Vera Sturm i Hermann Beil, a n ahrvatski je prevela i prilagodila Lada Kaštelan. U predstavi glume Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Rene Medvešek, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Slaven Španović, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Anđela Ramljak, Dora Polić Vitez, Marija Šegvić, Sreten Mokrović, Urša Raukar, Hrvojka Begović i Maro Martinović.

'Čarobni brijeg' Thomasa Manna nastao je u ozračju nakon Prvoga svjetskog rata, kada Mann odbacuje konzervativne nacionalne političke stavove i okreće se demokratskim uvjerenjima, što je osjetno i u romanu. Naslovom se upućuje na mitske i romantične predjele, u kojima vrijede drukčije zakonitosti nego u realitetu kojem svjedočimo. Mjesto događanja planinsko je lječilište za plućne bolesnike, zatvoreni mikrosvijet prožet ironijom prema građanskoj kulturi prijeratne Europe iz kojeg se malo tko vraća u vanjski svijet. Ishodište kompleksnog narativa o stanju tijela i duha priča je o mladom inženjeru brodogradnje Hansu Castorpu koji stigavši u mondeno lječilište u dvotjedni posjet bolesnom rođaku i sam oboli i ostaje u lječilištu sljedećih sedam godina. Za likove zatočene u lječilištu vremenska dimenzija nestaje jer njihovi životi nisu ispunjeni događajima. Od drugih se bolesnika Castorp razlikuje jer postupno prihvaća nova saznanja – intelektualna, seksualna, medicinska i umjetnička iskustva. Okružje lječilišta pritom rastvara ideološka pitanja s početka 20. stoljeća i prokazuje društvo u njegovoj dekadenciji, obrćući sliku bolesti prema van – na bolest društva čije su vrijednosti moralno dvojbene i postupno se urušavaju.