IKS FESTIVAL

Tjedan suvremenog kazališta u Splitu

25.05.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Intrigantnom predstavom 'Talking Head', austrijske organizacije Liquid Loft, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu započet će 15. lipnja ovogodišnje izdanje IKS Festivala, međunarodnog festivala suvremenog kazališta koji traje do 19. lipnja

IKS Festival započeo je 2012. selekcijom nacionalnog plesnog programa u Domu mladih pod sloganom 'Novi festival za novu scenu!', a nastao je kao sjeme projekta XONTAKT, koji je od 2008. do 2012. u istom prostoru Doma mladih radio na održivom razvoju splitske nezavisne kulturne scene te raznim komunikacijskim alatima upozoravao na oskudne uvjete i potrebu za konačnim dovršenjem i obnovom velikog multimedijalnog kompleksa.

Kako se splitska nezavisna scena u Splitu postepeno razvijala, IKS Festival 2013. okrenuo se i međunarodnom programu za koji je dobio Nagradu publike za najbolje osmišljenu i realiziranu sezonu u 2013. portala Teatar.hr, što je dokazalo potrebu za međunarodnim interdisciplinarnim programom u Splitu, a velik odaziv publike - koja je očito dugo žudila za takvim sadržajem - to je i potvrdio.

Godine 2014. slogan Festivala glasi 'Split - Država umjetnosti' kako bi naglasio i potrebu kandidature Splita za prijestolnicu kulture 2020. Festivalu su nazočili i Dragan Živadinov i glazbeni kolektiv Laibach.

Iz programa IKS Festivala

ponedjeljak 15. lipnja 21 sat - Hrvatsko narodno kazalište Split - Liquid Loft: 'Talking Head'
utorak 16. lipnja 21 sat - Gradsko kazalište mladih - Saška Šašić La Sali: 'Flamencoraneo'
srijeda 17. lipnja 21 sat - Multimedijalni kulturni centar Split - Adrien M/Clarie B: 'Hakanaï'
četvrtak 18. lipnja 21 sat - Gradsko kazalište mladih Split - Ema Janković i Andrea Solomun: 'Prison of Decision'
petak 19. lipnja 21 sat - Multimedijalni kulturni centar Split - Ricci/Forte i Nenad Glavan: 'Troia’s Discount'


Ovaj međunarodni festival suvremenoga kazališta ima sve veće značenje na hrvatskoj kulturnoj sceni, pa će svoj imidž ovoga ljeta opravdati odabirom radova etabliranih i poznatih europskih umjetnika i autora.

IKS Festival sudjeluje u velikom projektu 'Progetto Adriatico' uz potporu regije Marche (Ancona) i na poziv Festivala eksperimentalnog kazališta INTEATRO iz Ancone u svrhu razmjene kulturnih programa koji bi učvrstili i poboljšali međunarodne projekte na području Jadransko-jonske makroregije na Mediteranu.

Cjelokupni program Festivala, koji uključuje i recentne radove domaćih umjetnika, od 28. svibnja bit će dostupan na stranici www.iksfestival.eu.