50. IZVEDBA

Pandorina kutija mračnih obiteljskih tajni u Senečićevim Glembajevima

30.09.2014 u 15:12

Bionic
Reading

U četvrtak, 2. 10. u zagrebačkom klubu Kolding bit će po 50. put izvedena predstava Glembajevi koju je po drami Miroslava Krleže režirao Željko Senečić

Ovu zanimljivu adaptaciju u autohtonom okruženju režirao je Željko Senečić, a među glavnim glumcima našli su se Vesna Tominac- Matačić, Žarko Savić i Andrej Dojkić.

Poznata drama, Gospoda Glembajevi, Miroslava Krleže, u ovoj je dramaturškoj koncepciji svedena na tri glavna lika, Leonea Glembaja, njegovog oca, Ignjata i maćehu, barunicu Castelli, na što je redatelj i autor te koncepcije, Željko Seneĉić bio potaknut razgovorom sa samim Krležom koji mu je rekao da su Glembajevi, zapravo, drama tri lica.

Oko jednog biljarskog stola dogodit će se niz nepredvidivih zapleta, otvoriti „Pandorina kutija“ mračnih obiteljskih tajni a strast će kulminirati bar jednim neminovnim ubojstvom na kraju.

U dinamičnoj igri troje glumaca protok vremena bilježi jedino otkucavanje zidnog sata dok u neformalnoj atmosferi publika svjedoĉi intimnoj obiteljskoj drami.

Glembajevi Željka Senečića

Živeći i djelujući kroz burno razdoblje povijesnih i politiĉkih zbivanja u Europi koja obuhvaćaju oba svjetska rata i intenzivna društveno politička previranja toga doba, Miroslav Krleža, društveno osviješten i angažiran intelektualac i umjetnik s kritičkim pogledom na društvo u kojem živi, zapanjujuće je aktualan i danas, te neprekidno izaziva potrebu za ponovnim istraživanjem, sagledavanjem i razumijevanjem njegova djela.

'Ideja za ovu predstavu proizašla je iz mojih razgovora s Miroslavom Krležom prije više od trideset godina, kada mi je jednom prilikom rekao da sama srž i osnova Glembajevih leži u svega tri lika i njihovim međusobnim odnosima' rekao je Željko Senečić prilikom predstavljanja predstave lani.