MIROGOJ I AUSCHWITZ

Eurokazovi dani teatra i smrti

18.06.2009 u 09:00

Bionic
Reading

U svojem 23. izdanju, od 20. do 28. lipnja, Eurokaz u Zagrebu priprema predstavu na Mirogoju, izlet u minijaturni Auschwitz i niz događanja okupljenih pod temom teatra i smrti

Jedan od najznačajnijih kazališnih festivala u ovom dijelu Europe svečano će otvoriti najnovija predstava Auréliena Boryja 'Sedam dasaka varke', 20. i 21. lipnja u HNK-u. Kroz sučeljavanje zahtjevnih cirkuskih vještina i čvrstih geometrijskih oblika, koji u rukama izvođača poprimaju razna metaforična značenja te postaju podloge po kojima se oni vješto kreću, Bory na scenu postavlja vječnu priču o čovjeku i njegovoj borbi s različitim silama. Veliki akrobatski spektakl izvodi 14 kineskih glumaca iz Daliana.

Izlet u mini Auschwitz za festivalsku publiku

Festivalska publika imat će priliku iskusiti morbidan izlet u zloglasni nacistički logor Auschwitz. Jedinstveni projekt pod nazivom 'KAMP' nizozemske grupe Hotel Modern minijaturnim lutkama, stablima od celera i rekonstrukcijom logorskog kompleksa u visini koljena posjetitelje vodi u razigranu verziju tvornice smrti, tako dodatno naglašavajući brutalnost i apsurd svijeta. Dokumentaristički dojam ili pak doživljaj sveprisutnih reality showova postignut je mini kamerama koje projiciraju scene logorske svakodnevice. 'KAMP' je na rasporedu 21. i 22. lipnja u ZKM-u.

'Spektakularno' je predstava jednog od najpoznatijih kolektiva eksperimentalnog kazališta iz Velike Britanije, Forced Entertainment. Sasvim suprotno nazivu, to je predstava o 'sada', o trenutku izvedbe te smrti i igri mrtvih, lišena svjetala reflektora i svake predvidivosti, no puna humora. Bit će izvedena u Sceni Travno Zagrebačkog kazališta lutaka 22. i 23. lipnja u 20.00 sati.

Na Eurokazu će biti premijerno izvedene i dvije festivalske produkcije: 'Knjiga mrtvih' i 'Tertulia'. 'Knjiga mrtvih' (23. i 24. 6) nastala je u koprodukciji s Teatrom &TD i u režiji jednog od osnivača Kugla glumišta, Zlatka Burića Kiće. Odigrava se kroz više prostora u kompleksu Studentskog centra te je svojevrsni kazališni panoptikum uokviren muzičkim brojevima. Nakon završetka predstave kazališna grupa kreće na putovanje na kojem se susreće sa scenama iz svojih starih predstava te se kroz zbunjujući vrtlog naslućuje da koračamo prostorom poluživota.

Kruna festivala, a ujedno i Eurokazov najveći produkcijski pothvat dosada je predstava 'Tertulia', jedinstven umjetnički i kulturološki događaj koji su osmislili argentinski umjetnici Nicolas Varchausky i Eduardo Molinari. Riječ je o multimedijalnom projektu koji će biti izveden na zagrebačkom groblju Mirogoj. Kulisu projekta 'Tertulia' tvore zvukovi, a uz pomoć vizualnih instalacija postignut je prostor dijaloga s precima i dočarana težnja mrtvih i živih da i dalje komuniciraju. Svi poklonici noćnih meditacija s dozom horora djelo imaju prilike pogledati četiri dana za redom na gradskom groblju Mirogoj s početkom u 22.00 sata.

O posljednjim danima Petera Halasza, osnivača legendarnog mađarskog Squat Theatrea, koji je saznavši da umire postavio svoju pogrebnu ceremoniju u budimpeštanskom Kunsthalleu i tako postao svjetska medijska senzacija, bit će riječi na prezentaciji Lászla Najmányija 'Posljednja predstava Petera Halasza' 26. lipnja u Eurokazu.