GLUMCI BIJESNI

Mucalo otišao u povijest, HNK Split dobio intendanta

25.10.2012 u 05:12

Bionic
Reading

Duško Mucalo od danas više nije intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Gradsko vijeće je nakon pune dvije godine inzistiranja na njemu kao vršitelju dužnosti danas odlučilo da peti po redu natječaj ipak nije propao pa je na čelo kazališne kuće postavilo dirigenta Tončija Bilića, Splićanina sa zagrebačkom adresom

U gradskoj upravi na opće iznenađenje ustvrdili su da Tončija Bilića mogu trajno imenovati iako je još ovog ljeta istekao propisani rok od 45 dana od zaključenja natječaja. Očekivalo se da ćega se postaviti na privremeni rok od šest mjeseci, no glasovima SDP-a i Kerumovog HGS-a dobio je mandat od četiri godine. HDZ-ovci su se usprotivili ovom potezu jer smatraju da je cilj svega ponovno srušiti natječaj i omogućiti Mucalu ostanak u HNK sve do isteka Kerumovog mandata.

'Teatar je u katastrofalnom stanju i svaka promjena je dobrodošla. Zato ću glasovati za Bilića', kazao je SDP-ov Ivo Baldasar i pozvao da se 'prestane cipelariti Mucala'. Nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak upozorila je da novi intendant Bilić umjesto višestruko nagrađivane ravnateljice baleta Almire Osmanović želi postaviti 'osuđenog zlostavljača' Dinka Bogdanića koji se ovim potezom 'vraća na mjesto zločina'.

U ime zaposlenika splitskog HNK novu situaciju za tportal komentirao je predsjednik Radničkog vijeća Vjeko Santrić, najavivši nastavak bitke za poštivanje zakona.

'Istina, morali bismo biti sretni jer smo dobili intendanta, kakvog-takvog, ali treba iskreno kazati da se dogodio fijasko odlučivanja u Gradu i nastavak biranja s pozicije političke samovolje. Ukoliko Ministarstvo kulture potvrdi ovaj izbor - a vjerujemo da hoće jer ga je i samo nametnulo - prijavit ćemo ga svim mogućim nadležnim tijelima. Ministarstvo je nadležno za kontrolu zakonitosti rada, a ovdje će sudjelovati u izboru koji je protivan zakonu', pojasnio je Santrić.