NA DASKAMA

Svjetski dan kazališta u znaku Jessice A. Kaahwe

22.03.2011 u 17:53

Bionic
Reading

Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, obilježit će se u tisućama kazališta diljem svijeta i to čitanjem poruke o kazalištu u službi čovječanstva dramatičarke, glumice i redateljice iz Ugande Jessice A. Kaahwe, dok će u hrvatskim kazalištima na taj dan biti pročitana i poruka glumca Krunoslava Šarića, najavljeno je iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) i Hrvatskog centra ITI

Kako ističu u priopćenju, Svjetski dan kazališta je prigoda kazališnim ljudima da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnoga stvaralačkog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu.

'Budući da je sveobuhvatno, kazalište je iskustvo koje je u stanju promijeniti predrasude. Osim toga, kazalište je dokazano sredstvo zagovaranja i promicanja ideja koje poštujemo i spremni smo se za njih boriti kad se oskvrnjuju. Travestija je šutjeti u vremenima kao što su naša, šutjeti o moći kazališta i dopustiti vladarima oružja da održavaju mir u svijetu. Pozivam vas na Svjetski dan kazališta da promislite o toj mogućnosti i prihvatite kazalište kao univerzalno oruđe za dijalog, društvene promjene i reforme', napisala je, uz ostalo, u svojoj poruci ugandska glumica i redateljica Jessica A. Kaahwa.

I dok Ujedinjeni narodi troše goleme sume novca na misije održavanja mira diljem svijeta, kazalište je spontana, ljudska, jeftinija i daleko moćnija alternativa. Iako kazalište ne mora biti jedini način stvaranja mira, ono bi, poručila je, svakako trebalo biti uvedeno kao učinkovito oruđe u misijama za održavanja mira.

Hrvatski glumac Krunoslav Šarić je naglasio kako su umjetnici (pisci, redatelji, glumci) uvijek reagirali na sve što je činilo ljudski život. 'Dakle, kazalište je nudilo svoje priče o životu i smrti, o ljubavi, o časti, o zloći, o dobroti, o slobodi. A publika je željela biti svjedokom tih priča. Jer, koliko god se činilo da su te priče bunt ili pohvala umjetnika ozračju u kojem se živi, one postaju kazalište tek kad ih publika provjeri. I kada mi na sceni uvjerimo vas u gledalištu da mislimo isto, dobije se ljepota naše povezanosti', poručio je Šarić.

Svjetski dan kazališta obilježava se tradicionalno od 1962., a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Popis autora poruka za taj dan jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz kazališnog svijeta. Dovoljno ih je, ističe se u priopćenju, spomenuti tek nekoliko: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel.