KOMEDIJA KARNEVALSKE NOĆI

Krležina 'Leda' premijerno u Gavelli

11.01.2011 u 11:46

Bionic
Reading

Predstava 'Leda' Miroslava Krleže, u režiji Borisa Svrtana, najavljena kao djelo koje je podjednako komedija i salonska drama te ljubavna igra i egzistencijalna melodrama, premijerno će se izvesti u petak, 14. siječnja u Gradskom dramskom kazalištu Gavella

Podnaslovljena kao 'komedija jedne karnevalske noći', 'Leda' kao da izmiče onima koji ju žele žanrovski odrediti, no nesumnjivo to je glumački komad, blistavo napisanih dijaloga, intrigantnih situacija i višeznačnih odnosa, stoji u najavi predstave.

'Leda', dio Krležinog ciklusa o Glembajevima u kojemu su još drame 'U agoniji' i 'Gospoda Glembajevi', tekst je koji je nemalo puta ostao scenski nedočitan, uskraćujući nam na pozornici sve ono čime s papira tako zaigrano i mudro progovara, istaknuto je.

Egzistencijalna tjeskoba koju u sebi nose likovi ove drame zastrašujuće je duboka, dok je njihova 'nepodnošljiva lakoća postojanja' toliko suvremena da imamo dojam kao da smo zakoračili u tekst nastao početkom 21. stoljeća, dodaje se.

U predstavi glume Ozren Grabarić, Janko Rakoš, Bojana Gregorić Vejzović, Franjo Dijak i Jelena Miholjević, te Damjan Sabolić Novaković, Mirela Videk i Marko Gudelj.

Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimograf Leo Kulaš, koreografkinja Mirjana Preis, a svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik.

Redatelj Boris Svrtan donedavno je bio član Gavellina glumačkog ansambla, odakle je otišao na Akademiju dramske umjetnosti, gdje radi kao profesor. Usporedno režira, a njegova predstava 'Metastaze' kazališta Kerempuh, osvojila je nekolicinu nagrada.