U KINU TUŠKANAC

Triler o maloljetničkoj prostituciji otvara ciklus švedskog filma

27.01.2015 u 20:45

Bionic
Reading

Višestruko nagrađivanim trilerom 'Call Girl' Mikaela Marcimaina 27. siječnja u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje ciklus novog švedskog filma, u sklopu kojega će se prikazati sedam novijih uradaka ove kinematografije, priče o stvarnim ljudima, ali i dokumentarna upozorenja o slobodi govora i cenzuri

Prvi film u ciklusu, 'Call Girl', utemeljen je na političkom skandalu o maloljetničkoj prostituciji koji je potresao Švedsku sedamdesetih godina prošloga stoljeća, no koristi izmišljene likove i događaje. U njegovu je središtu Iris koja živi u domu za delikvente i upoznaje se s madam koja organizira prostitutke za bogate i moćne muškarce.

Call girl

'Iza plavog neba' Hannesa Holma je priča Martinu koji odlazi od kuće i oca alkoholičara, a zapošljava se u jahtaškom klubu, čiji mu šef postaje očinska figura u životu, no ne shvaća da se on bavi nelegalnim poslovima.

Film 'Avalon' Axela Petersena prati šezdesetogodišnjeg Jannea koji je upravo odslužio uvjetnu kaznu i spreman je započeti slobodan život te kreće u otvaranje zabavnog kluba u turističkom priobalnom gradu Bastadu, dok je 'Posljednja presuda' Jana Troella biografska drama o Torgnyu Segerstedtu, novinskom uredniku koji se tridesetih i četrdesetih godina prošloga stoljeća snažno i javno protivio Hitlerovom nacističkom režimu.

Avalon

Bit će prikazana i tri dokumentarca - prvi je 'Veliki dečki su otkačili' redatelja Fredrika Gerttena, kojega je nakon dokumentarnog filma 'Bananas!' iz 2009. o izrabljivanim beračima banana stradalima od pesticida tužila američka kompanija Dole, što je iskoristio za novi film.

Tu je i dokumentarac 'The Pirate Bay: udaljeni od tipkovnice' Simona Klosea o trojici osnivača danas ugašene platforme za razmjenu podataka The Pirate Bay, hakerima, internetskim aktivistima i ovisnicima o kompjutorima koji su pod pritiskom medijske industrije završili u zatvoru.

U fokusu dokumentarca 'Palme' Maud Nycander i Kristine Lindstroem bivši je švedski premijer Olof Palme, čiji je osobni i profesionalni portret ocrtan kroz brojne arhivske snimke i razgovore.