24. studeni

ZPC najavljuje premijeru rezidencijalne predstave Ide Jolić

23.11.2023 u 09:15

Bionic
Reading

U petak, 24. studenog 2023., s počekom u 20 h, ZPC predstavalja posljednju ovogodišnju premijernu predstavu nastalu u okviru rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra, a u produkciji Umjetničke organizacije O/NA – R E M , koreografkinje i plesne umjetnice Ide Jolić

Reprizna izvedba predstave održat će se u subotu, 25. studenog te 11. i 12. prosinca s početkom u 20 h.

Između realnosti i iluzije snovi su alegorije podsvjesnoga nastale automatizmom procesiranja informacija. Dok spavamo, sanjamo. Živimo neke paralelne živote. Disparatnost paraliziranog, spavajućeg tijela u javi i „živost” sna stvara simulakrum budnosti. Raslojenost postaje izvor inspiracije.

Mehanizam snova uvodi nas u svijet istraživanja našeg uma, pokazuje nam, uči nas, sugerira i uranja u simbolične motive, transformirajući ukorijenjenost arhetipskih obilježja i gradeći značenja koja smo ukorijenili u ritmičnost, repeticije, poroznost vokabulara te suodnose pogleda, tijela i pokreta. Osvještavajući i dešifrirajući snove koristili smo se plesnim tijelom kao eksperimentatorom promjenjivosti značenja. Motivi alternativnih realnosti, halucinacije te jezive i neprirodne materije nastanjuju jezik naših snova koji smo pretočili u fluidne slike, precizne kompozicije tijela i fokusirana stanja. Koristeći se parasomnijom, lucidnim snovima i izvrnutim osjećajem za vrijeme i prostor, povezujemo vlastite snove, evociramo osjete, sjećanja, ideje i emocije, dajući gledateljima da dođu do vlastitih i jedinstvenih tumačenja zbivanja na sceni.

Koncept predstave potpisuje Ida Jolić, dok je koreografija nastala u suradnji s izvođačicama Teom Hlušičkom, Natašom Kusturom, Lindom Tarnovski i Mijom Zalukar. Dramaturgiju potpisuje Tena Bošnjaković, glazbu Miro Manojlović, a oblikovanje svjetla Saša Fistrić. Video izrađuje Matej Bodrušić, grafičko oblikovanje Tihomir Filipec, a fotografije i najavni video Neven Petrović. Producent predstave je Ivan Mrđen.

Predstava je nastala u okviru rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra 2023., a u produkciji Umjetničke organizacije O/NA.

Predstava je podržana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo grada Zagreba te Zaklade Kultura nova.