KONCERT U MOČVARI

Zola Jesus: Borba hladnog gotičkog srca i tople slavenske duše

19.11.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Sat i nešto sitno vremena dug nastup rusko-američke elektro goth trojke Zola Jesus u zagrebačkoj Močvari patio je od istih boljki kao i njezini raniji zagrebački koncerti, ali uspio je ostaviti pozitivan dojam zahvaljujući razmjeni ljubavi s fanovima koji su u maglovitoj zagrebačkoj noći solidno ispunili klub. I dakako, zahvaljujući sjajnom Devonu Welshu

Krajnje neobična uvodna podloga za Močvaru – mješavina klasične glazbe i slavenskih etno napjeva – utihnula je nastupom Devona Welsha, vokalne polovice nekad obećavajućeg kanadskog ambijentalnog pop dvojca Majical Cloudz. Welsh je svoju katartičnu misu usamljenosti započeo i završio ispod pozornice, u prostoru za publiku, duboko proživljavajući svaki slog otpjevan treperavim, a opet fantastično preciznim vokalom praćenim minimalnom pozadinom semplirane gitare, najčešće samo jednog akorda.

Gmižući poput zmije oko publike koja ga je primila u krug, te se katkad saplićući o mikrofonski kabl, Welsh je kroz pjesme o svijetu i ljudima oko njega ostavljao dojam terapeutske borbe s vlastitim demonima, u koju mračnim, ali toplim ambijentom bez scenske rasvjete uvlači sve prisutne, i uz njihovu pomoć pobjeđuje. Dojmljiv nastup koji je savršeno pasao uz magluštinu na savskom nasipu.

Zola Jesus u Močvari Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Stilin

Nika Roza Danilova, poznatija kao Nicole Hummel, još poznatija kao Zola Jesus, već je dvaput posjetila Zagreb. Oba dosadašnja nastupa elektro goth kraljice u pregrađenoj Tvornici nosila su sa sobom nevjerojatne količine hypea koji bi kod publike koja ju ne prati toliko fanatično usahnuo mlakim i predvidivim live nastupima. Na krilima do sada najvećeg hypea, aktualnog i iznimno hvaljenog albuma 'Okovi', nastupila je u najmanjem prostoru do sada, što se ispostavilo kao dobra odluka, jer je intimna atmosfera spasila zanatski nedovoljno rafiniranu izvedbu.

Zola Jesus - Soak Autor: Bojan Stilin

Praćena violinisticom i gitaristom, od samog početka koncerta stopila se s prvim redovima koje je napučila vrlo heterogena ekipa, od bradatih mladića preko gotičarki i gotičara kojima suze razmazuju šminku do nabrijane, tetovirane ekipe koja je skakala kao na kakvom industrial koncertu. Sve njih bi Nika na trenutke poklapala teškim, potmulim ritmovima i snažnim basovima (kao u velikom hitu s aktualnog albuma 'Soak'), a potom emotivno razgaljivala tužbalicama poput aktualnog singla 'Siphon', koji je najavila kao pjesmu o samoubojstvu bliske osobe.

Ova borba tople slavenske duše i hladnog gotičkog srca rasplela se nakon 13 pjesama moćnom verzijom ponajbolje stvari s aktualnog albuma 'Exhumed', i završnom 'Skin', kojom je okončavala sve koncerte do sada. I iako još uvijek pati od pretjerane teatralnosti, i usiljene mimike oponašanja Björk ili Kate Bush, što se odražava na nešto tanju vokalnu izvedbu, ipak možemo reći da je Zola Jesus ovoga puta opravdala hype, za što je podjednako (ako ne i više od toga) zaslužna bezgranično joj odana publika.