DRAMA MATE MATIŠIĆA

'Žena bez tijela' na pozornici ZKM-a

02.11.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Predstava 'Žena bez tijela' nastala prema drami Mate Matišića, u redateljskom viđenju doajena Božidara Violića, bit će premijerno izvedena u subotu, 10. studenoga, u Zagrebačkom kazalištu mladih na sceni Miško Polanec

Nova ZKM-ova premijera bavi se ratom i njegovim posljedicama te, donoseći lako prepoznatljive likove iz naše svakodnevice, gorčinu ratnih gubitnika i nesavjesnost "dobitnika", sugerira kako svaki rat trajno oštećuje društvo.

Glavne su uloge povjerene Kseniji Marinković i Jasminu Telaloviću, a ostale će likove uprizoriti Doris Šarić-Kukuljica, Zoran Čubrilo i Kristijan Ugrina. Scenografkinja je Nina Bačun, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Hrvatski dramatičar Mate Matišić napisao je "Ženu bez tijela" 2006. godine kao središnji dio svoje "Posmrtne trilogije" koju čine još drame "Sinovi umiru prvi" i "Ničiji sin".

Njegov dramski triptih bavi se nekim od ključnih etičkih dvojbi proizašlih iz ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Sve tri drame, pa tako i "Ženu bez tijela", karakterizira neobičan spoj trilera, crnohumornih elemenata i ozbiljnog dramskog diskursa.

Iste godine kada je napisana, Matišićeva "Žena bez tijela" praizvedena je u Varaždinu u režiji Dražena Ferenčine. Univerzalnost te drame prepoznata je i u inozemstvu, stoga je i dobila Nagradu publike 2008. godine na Sajmu dramskih tekstova u Heidelbergu kada je priređeno i koncertno čitanje, a vrijedno priznanje dobila je i kao radiodrama, u režiji Ranke Mesarić, na festivalu Prix Europa u Berlinu.

Do sada je postavljena i u Turskoj, u istanbulskom kazalištu Devlet Tiyatrosunum, u režiji Kazima Aksarija, a u prosincu će biti premijerno izvedena u Litvi.