'EDIP'

Jugoslavensko dramsko pozorište gostuje u ZKM-u

17.05.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Jugoslavensko dramsko pozorište gostovat će u Zagrebačkom kazalištu mladih 1. i 2. lipnja predstavom 'Edip' u režiji Vite Taufera

Vito Taufer diplomirao je režiju na AGRFT u Ljubljani. Od 1989. godine stalni je redatelj Slovenskog mladinskog gledališča. Surađivao je s brojnim kazalištima bivše Jugoslavije i postavio više od stotinu predstava i nekoliko opera.

Na pitanje zašto rade 'Edipa' redatelj Vito Taufer odgovara: "Mislim da se sad nalazimo u jednom trenutku kad ne znamo hoće li pobijediti iracionalnost ili zdrav razum. To je priča o nestanku demokracije. O pokušaju jednog vladara da uredi državu, pronađe razlog raspada i truleži. I slavno propada. Za duga, duga vremena. Borba između racionalnog i iracionalnog principa."

Ovo je prva režija Vita Taufera u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Glume: Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Marko Radojević i apsolventi Akademije umetnosti u Beogradu Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević, Veljko Stevanović.

Muzičari: Darko Golić (kontrabas), Luka Lopičić (harmonika)

Predstava je premijerno postavljena u JDP 17. rujna 2022.