SCREEN INTERNATIONAL

Zagreb je jedan od najpoželjnijih gradova za snimanje filmova

12.04.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Zagreb je na ovogodišnjem natjecanju Global Production Awards u organizaciji Screen Internationala, jednog od tri najvažnijih filmskih časopisa s najvećom distribucijom na svijetu, uvršten u uži izbor kao jedan od najpoželjnijih gradova za snimanja.

Izabran je u kategoriji 'City of Film', a u konkurenciji su još Bristol (Velika Britanija), Limerick (Irska), Sofija (Bugarska) i Tulsa (SAD).

Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, izjavila je kako je već i to odličan uspjeh i velika dodatna promocija grada te s nestrpljenjem očekuju proglašenje pobjednika za vrijeme festivala u Cannesu.

"Veliku zahvalu šaljemo i hrvatskim producentima s kojima odlično surađujemo na promociji Zagreba i koji su nam uvelike pomogli ponovno staviti Zagreb na filmsku mapu svijeta", istaknula je.

  • +9
Kate Beckinsale na snimanju filma Canary Black u Jurišićevoj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Prošla godina bila je, s 455 dana snimanja u Zagrebu na razini godina prije pandemije, a nastavljeno je i snimanje hollywoodskog filma "Canary Black" koji će biti neizmjerno važan za promociju grada, jer Zagreb prvi puta 'glumi sebe' tijekom cijelog filma.

Uz taj film od većih međunarodnih projekata snimala se treća sezona serije "Hotel Portofino" (BritBox, Velika Britanija), serija "Der Kroatien Krimi" (ARD Njemačka), serija "Ride Out" (Finska), rock mjuzikl "O'Dessa" (Searchlight Pictures).

Tu su i brojne reklame poznatih tvrtki kao što su McDonalds, Pokemon, Porsche i Honda.

Zagreb i Zagrebačka županija unazad nekoliko godina znatno podigli na ljestvici najpoželjnijih gradova za snimanja u Hrvatskoj te s četvrtog mjesta skočili na drugo, odmah iza Splitsko-Dalmatinske županije, ističe se u priopćenju.

Sve je to rezultiralo je da je danas Zagreb mnogo vidljiviji na svjetskoj listi lokacija za snimanja i nadamo se da će novi projekti stizati i dalje i to u sve većem broju, dodaje se.

Pobjednici svih kategorija saznat će se na dodjeli nagrada 20. svibnja.