Nelson Sullivan

Zadnji program uoči renovacije donosi filmove pionira vlogginga koji je osamdesetih snimao buran život Manhattana

14.12.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Osim video dnevnika Nelsona Sullivana, Kino Tuškanac večeras prikazuje i film Branka Bauera 'Licem u lice'

Zadnji ovogodišnji program Filmski kurikulum kina Tuškanac bit će u znaku političkog filma - večeras se u 18:30 prikazuje film Branka Bauera, 'Licem u lice', preteča jugoslavenskog crnog vala, a potom se kino do kraja prosinca zatvara zbog manje renovacije.

Filmski kurikulum, program započet u jesen 2019., a nastavljen ove godine nakon stanke od godinu i pol, namijenjen je studentima povijesti hrvatskog igranog filma, ali i svima koje zanima hrvatska filmska baština.

Film 'Licem u lice' iz 1963. osvojio je tri glavne nagrade (Velika zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, nagrada publike Jelen) na festivalu u Puli, postao je miljenik službene kritike i navođen kao prihvatljiv primjer društveno-kritičkoga filma.

Prikazuje partijski sastanak na kojem se treba raspraviti slučaj radnika koji je ustao protiv odluka direktora poduzeća, inače svog ratnog sudruga. U partijski komitet, na čijem je čelu novi sekretar, stiglo je i anonimno pismo u kojem se kritizira direkcija poduzeća te loši međuljudski odnosi.

'Klasične narativne konstrukcije, sasvim smješten u aristotelovski trojno jedinstvo mjesta, vremena i radnje (partijski sastanak koji traje do duboko u noć), sa zatvorenom grupom likova, film je Bauerovo peto majstorsko djelo u igranom filmu klasičnoga narativnog stila', ističu iz Tuškanca.

Uvodnu riječ u projekciju održat će Silvestar Mileta, filmolog i predavač povijesti hrvatskog filma na Hrvatskim studijima, a u okviru programa prikazat će se i primjer jugoslavenskog filmskog žurnala produciranog u Hrvatskoj, izdanjem Pregleda iz 1947. s temama od Titove štafete i suđenja ustaškim zločincima do dječjih igara.

Kratki utorak: Umjetnička i klupska scena Manhattana kroz objektiv Nelsona Sullivana

Zadnji ovogodišnji Kratki utorak, program Hrvatskog filmskog saveza na kojem se prikazuju domaći i strani kratkometražni filmovi, donosi izbor video dnevnika američkog pionira videografije Nelsona Sullivana.

Umjetnik je posvetio svoj život bilježenju društvenih događanja na umjetničkoj i klupskoj sceni downtown Manhattana 1980-ih, s naglaskom na tada sve jaču queer kulturu.

Snimao je tadašnje pop kulturne ikone (Andy Warhol, Keith Haring, RuPaul, ), ali kameru okretao i prema samom sebi i svome životu, što ga čini pretečom vlogginga i selfieja, napominje se u najavi.

Program će u 21:00 sat najaviti srpski redatelj Marko Grba Singh, koji je Sullivanove dnevnike prvi put u ovom dijelu Europe prikazao na ovogodišnjem festivalu Beldocs u Beogradu.

Od srijede do kraja mjeseca kino se zatvara radi manje renovacije unutrašnjosti, a trebalo bi se otvoriti početkom siječnja.