split

Zadnji dan 16. FMFS-a: Premijere filmova i proglašenje pobjednika

24.06.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Festival mediteranskog filma Split stigao je u svoj završnicu, nakon deset dana projekcija 78 filmova na četiri lokacija večeras će se proglasiti pobjednici od strane žirija i publike

U žiriju koji će odabrati najbolju Ješku, ali i scenarij filma iz programa hrvatskih kratkih filmova, te najbolji kratki međunarodni film, odlučuje Anna Smith, britanska filmska kritičarka koja vodi podcast 'Girls On Film' i surađuje s Guardianom i BBC-jem, prošlogodišnji pobjednik Ješki za film 'Carpe Diem' Filip Antonio Lizatović, te Slobodan Čiča, direktor distribucijske kuće Editus.

U žiriju za dugometražni program Mediteran nalaze se regionalni kinoprikazivači jer je ideja organizatora bila vidjeti kako ljudi koji programiraju kina vide festivalski program i kakav je njihov sud, pogotovo u kontekstu umrežavanja oko distribucije filmova što je bitna veza FMFS-a i nezavisnih kina. Odluku o pobjedniku donijet će Boban Stefanović iz Kulturnog centra Gornji Milanovac, ujedno i predsjednik Kino mreže Srbije, Artur Logar iz Kulturnog centra Cerknica, predstavnik Art kino mreže Slovenije, te Darko Tumpić iz Pučkog otvorenog učilišta Pazin, predstavnik Kino mreže Hrvatske.

Publika će svojim glasovima odabrati najbolja dva dugometražna filma, iz programa Mediteran, ali i zajedničkog pobjednika iz programa Parangal i Druga strana Mediterana, te po svom izboru nagraditi i najbolji hrvatski kratki film u programu Ješke.

Publika će svojim glasovima odabrati najbolja dva dugometražna filma, iz programa Mediteran, ali i zajedničkog pobjednika iz programa Parangal i Druga strana Mediterana, te po svom izboru nagraditi i najbolji hrvatski kratki film u programu Ješke.

Današnji program počeo je već od ranog jutra u Kinoteci Zlatna vrata programom 'Krenimo od 0!' projekcijama crtića koji su nastali prema slikovnicama. U istom kinu u 17 sati prikazuje se 'Kraljica plesa' komedija namijenjena cijeloj obitelji, a u 19 sati prikazuje se brazilski film 'Posjed' koji stiže s Berlinalea. U pitanju je triler redatelja Daniela Bandeire, a prikazuje sudar dvaju suprotnih svjetova i ekstremne razlike između društvenih klasa u Brazilu.

Na Tvrđavi Gripe po prvi put na FMFS-u film iz Portorika - 'Akvarij' stiže sa Sundancea i smješten je u egzotični otočki krajolik, s karizmatičnom glumicom Isel Rodríguez. Na besplatnom kinu ispred Doma mladih sa svojim ovogodišnjim pobjednicima gostuje zagrebnački Animafest.

Za oproštaj od ovogodišnjeg festivala u Ljetnom kinu Bačvice prikazuje se 'Goodbye Stranger", topla nizozemska humorna drama s odličnom glazbom koju će osobno predstaviti redatelj Aaron Rookus.