OBERSNEL PORUČIO

Za razloge premještanja predstave treba pitati redatelja

03.07.2014 u 17:37

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je danas na redovitoj konferenciji za novinare kako za razloge premještanja predstave 'Don Quijote' s Trsatske gradine na Principij u središtu grada treba pitati redatelja Kokana Mladenovića

Problem je u tvrdoglavosti redatelja koji nije pristao postaviti predstavu na Gradini unatoč tome što su stvoreni uvjeti da se predstava tamo održi', rekao je Obersnel odgovarajući na pitanje novinara o razlozima premještanja predstave.

'Gradina ne služi samo tome da bi se on iživljavao sa svojim redateljskim konceptima', rekao je Obersnel, dodajući da je zakupac prostora bio spreman privremeno ukloniti svoju terasu bez naknade, znajući da si time čini štetu, ali nije mogao ukloniti sporni šank postavljen na mjestu gdje je trebala biti scena.


Prihvatili smo sve želje redatelja i osigurali građevinsku dizalicu za scenu, što stoji 24.000 kuna, te bili spremni sagraditi gledalište po cijeni od 80.000 kuna, objasnio je Obersnel, dodajući da se predstava ondje mogla izvoditi uz prilagodbe.

Predstava 'Don Quijote', koja će 5. srpnja biti premijerno izvedena kao središnji događaj Riječkih ljetnih noći, temelji se na romanu španjolskoga pisca Miguela de Cervantesa, a za ovu je prigodu radnja smještena na Trsatsku gradinu.

Na nedavnoj konferenciji za novinare intendantica riječkoga HNK Nada Matošević-Orešković objasnila je da je predstava premještena na Principij, u Arheološki park zbog velikoga šanka postavljenog na mjesto scene koji se nije mogao ukloniti bez velikih troškova.

Redatelj Kokan Mladenović iz Srbije tada je izjavio da je predstava morala biti premještena zbog 'vulgarnih kompromisa grada Rijeke sa zakupcima' te da je riječ o 'najbanalnijim političko-zakupačkim igrama'.

Jučer je riječki gradonačelnik na pitanje novinara odgovorio kako je, nakon svih postignutih dogovora, nekorištenja terase 15 dana i slično, redatelj zatražio da se ukloni i šank, što je tehnički moguće, ali iziskuje dodatna financijska ulaganja jer je spojen na infrastrukturu. Smatrali smo da to nije potrebno, istaknuo je jučer Obersnel, dodajući da se predstava može održati na Trsatskoj gradini.