nove knjige

V.B.Z. predstavlja jesenske novitete, popis predvodi Nebojša Lujanović

13.10.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Izdavačka kuća V.B.Z. nedavno je objavila 5 sjajnih romana domaćih i regionalnih autora te jedinstven grafičko-literarni magazin

Roman Nebojše Lujanovića 'Tvornica Hrvata' osvojio je ovogodišnju V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji roman, a vi se ovu jesen uvjerite zašto. U procijepu između salonskih rasprava jesmo li u književnosti završili s temama rat(ov)a devedesetih ili je za pisanje najbitnija vremenske distanca? Nebojša Lujanović napisao je roman u kojem se bavi najsramotnijim i najapsurdnijim pitanjem toga doba - jesmo li mi naši?

'Autoportreti s damama' Velibora Čolića prvi su njegov roman nakon dugo vremena koji ne moramo prevoditi na hrvatski, a i savršena prilika da se uvjerite zašto je Čolić svojim pisanjem osvojio francusku publiku. Ova je knjiga blistava stila i pamtljivih slika, prepunjena finim humorom i mangupskom drskošću, hedonizmom, ali i cjeloživotnim stradanjem.

'Osamotne okolnosti' Envera Krivca jedinstvena su pojava u hrvatskoj književnosti - knjiga koja na maštovit, inteligentan i iznenađujući način spaja književno i likovno, kratke priče i strip. 'Osamotne okolnosti' možete čitati redom ili random, ali gdje god zagrabite dohvatit ćete izvanserijsko umijeće i umjetnost.

V.B.Z.-ovi jesenski noviteti Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Roman 'Četiri lakta unutra' Eve Simčić progovara o stanju mentalne bolesti i ustrajnim pokušajima pronalaska pomoći. Na relaciji između Norveške (Osla) i Hrvatske (Rijeke) ovaj roman ispisuje dijagnoze različitih društvenih (ne)prilika, kao i jedinstvenu interpretaciju imigrantskog iskustva.

Roman 'Obranite nas od sebe' Jasne Grubješić nenametljivo ali argumentirano, kroz suprotstavljena stajališta svojih likova, ukazuje na potrebu promjene odnosa čovjeka prema domaćim životinjama. Pritom u korist prehrane utemeljene na bilju nudi cijeli niz uvjerljivih argumenata - od etičkih do ekoloških i zdravstvenih - na koje su kroz povijest ukazivali i najveći svjetski umovi.

Makedonski književnik Vladimir Jankovski napisao je nesvakidašnji suvremeni roman 'Skrivene želje, nemirna putovanja'. Jankovski na neočekivan i vješt način spaja naizgled nespojive likove i priče u dinamičan mozaik koji nećete moći ispustiti iz ruku.