'Čitajmo domaće autore'

V.B.Z.-ov ciklus završava pjesničkom večeri s Markom Pogačarom

11.12.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Za kraj V.B.Z.-ovog ciklusa 'Čitajmo domaće autore' stiže predstavljanje nove zbirke poezije Marka Pogačara 'Ponoćni glagoli' u utorak 12. prosinca, također u Kinoteka baru u 19 sati

Predstavljanje nove zbirke poezije Marka Pogačara održat će se u društvu Olje Savičević Ivančević, Tomislava Brleka, Krune Lokotara i, naravno, autora Marka Pogačara.

V.B.Z. i projekt "Čitajmo domaće autore" pozivaju sve ljubitelje književnosti i kulture da im se pridruže na ovom književnom događanju.

Ulaz je slobodan.

O 'Ponoćnim glagolima':

Jezična mašina Marka Pogačara i dalje se punom parom zahuktava, o čemu nova zbirka Ponoćni glagoli lijepo činom svjedoči. Pjesnik usisava šaren jezični materijal i vraća ga obogaćenog kao uran, prerađenog u složeno ritmiziranu poeziju skokovite asocijativnosti koja uvijek otvara nove opcije, refleksnu i fleksibilnu refleksivnost i slikovitost koja razbija okove očekivanog.

Možda su ovaj put još jače izražene fonetske dimenzije jezika – autorove primarne i trajne teme – pojačana je aliteracija, posebno češće čujemo šušur palatala i atmosferilija, vjetra i sjevera. Zbirka vrvi od flore i faune, u njoj buja i puže i šušti – i puno je glagola općenito – gmiže i visoko se uzdiže. U stihovima su se u većoj mjeri nego prije nastanili i neki drevni likovi, antički i biblijski, naravno i Rimbaud i svi eksplozivni potencijali pisanja, jer to je poezija, kratka zavjera izloga-jezika.

O autoru:

Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Piše poe­ziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku. Bio je urednik u Zarezu i Quorumu, a sada suuređuje portal Kritika-HDP. Autor je nekoliko predložaka za kratke eksperimental­ne i animirane filmove. Bio je gost dvadesetak europ­skih rezidencijalnih programa, uključujući DAAD-ov Berliner Künstlerprogramm. Nagrađivan je hrvatskim i međunarodnim nagradama za poeziju, prozu i eseji­stiku. Knjige su mu prevedene na desetak, a tekstovi na više od trideset jezika.

V.B.Z. poručuje kako nastavlja s literarnim uzbuđenjima i u 2024. godini, predstavljajući druge autore i njihova djela, a s nama će se družiti Almin Kaplan, Marko Tomaš, Emir Imamović Pirke, Velibor Čolić, Eva Simčić i Enver Krivac.