FESTIVAL U ZAGREBU

Upoznajte istočnoeuropske cirkusante

04.11.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Festival novog cirkusa svoje deveto izdanje, koje će se održati od 20. do 24. studenoga u Zagrebu, posvećuje suvremenim cirkuskim predstavama istočne Europe, koja je na međunarodnoj cirkuskoj sceni još uvijek često zanemareni dio kontinenta, najavili su organizatori

'Istok Europe razvijao se neopterećen zapadnoeuropskim cirkuskim trendovima, stvarajući vlastite estetike i tehnike, a često ga karakterizira grubost i sirovost izraza, autodidaktička kreativnost i inovativnost, dubinski ogoljela introspekcija umjetnika i političnost angažmana', stoji u najavi festivala, koji će se održati u Kulturnom centru Travno, Pogonu Jedinstvo i Maloj sceni.

U vrijeme kada koncept EU obećava zajedništvo, europski je istok i dalje egzotično mjesto koje najmanje poznajemo, a u snažnoj opoziciji novih i tradicionalnih cirkuskih izričaja koje u našoj predodžbi često dijeli željezna zavjesa Festival otkriva što se stvara u sjeni te ograde, dodaje se.

Na festivalu će nastupiti cirkuski umjetnici iz Češke, Grčke, Slovenije, Makedonije, Francuske, Njemačke i Hrvatske, a u konferencijskom dijelu, koji će se baviti profesionalnim cirkuskim produkcijama u istočnom kontekstu, pridružit će im se stručnjaci iz Poljske, Mađarske i Srbije.

Za festivalski plakat izabrana je predstava 'Slapstick Sonata', apsurdno-nadrealna mješavina Mozartovih sonata i slapstick komedije iz ere nijemog filma, češke skupine La Putyka, koja je najavljena kao najveća zvijezda programa i ponos češke kulturne ponude.

Dok će oni reinterpretirati glazbenog klasika, grčka skupina Ki Omos Kineitai napravit će to s književnim, u predstavi 'IL paRRaiso', nastaloj prema motivima 'Raja' Danteove 'Božanske komedije'. Uz tradicionalnu grčku glazbu rebetiko, predstava je ispletena od zračnih cirkuskih elemenata, partnerske akrobatike, ekvilibristike i preciznog plesnog pokreta.

Središnja festivalska večer 'Balkan u Francuskoj' održat će se 22. studenoga u Pogonu Jedinstvo, gdje će nastupiti umjetnici iz regije koji su diplomirali na CNAC-u, jednoj od najcjenjenijih europskih cirkuskih akademija. Premijerno će se predstaviti Dana Auguštin, kći Slovenca i Čehinje iz Ičića, te akrobat Vasil Tasevski i njegov francusko-makedonski kolektiv Porte 27.

Festival će otvoriti i zatvoriti hrvatski cirkuski umjetnici. Po razapetoj žici na otvorenju u Pogonu prošetat će Christian Peter u predstavi 'You' s Borisom Kadinom, a na istom mjestu će se za kraj, u suradnji s Perforacijama, premijerno izvesti nova predstava proslavljenog splitskog kolektiva Room 100, 'Seed'. Za najmlađe je predviđena predstava 'Iglica' Ivice Šimića u kazalištu Mala scena, nastala u koprodukciji s Triko cirkus teatrom.

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena, uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba, ministarstava kulture Hrvatske i Češke, Turističke zajednice Grada Zagreba, pariškog i zagrebačkog Francuskoga instituta te brojnih partnera i sponzora.