PREMINUO U SVOM DOMU

Umro William Friedkin, redatelj 'Egzorcista' i 'Francuske veze'

07.08.2023 u 23:29

Bionic
Reading

William Friedkin, koji je postigao kinematografsku besmrtnost režirajući triler o krijumčarenju droge iz 1971. 'Francuska veza' i zastrašujući blockbuster o opsjednutosti demonima iz 1973. 'Egzorcist', preminuo je u ponedjeljak u dobi od 87 godina

Preminuo je u svom domu od zatajenja srca i upale pluća, rekao je glasnogovornik agencije Creative Artists.

William David Friedkin rođen je 29. kolovoza 1935. i odrastao je u Chicagu, kao sin siromašnih ukrajinskih imigranata. Budući da si nije mogao priuštiti fakultet, mladi filmofil je nakon srednje škole radio u poštanskom odjelu čikaške TV postaje i ubrzo počeo režirati emisije uživo.

Usavršavao se praveći dokumentarne filmove. Jedna iz 1965. pomogla je da se osuđenom ubojici izmijeni smrtna kazna. To je također otvorilo vrata Friedkinovom prvom poslu u Hollywoodu.

Friedkin je započeo kao redatelj s blagom glazbenom komedijom 'Good Times' iz 1967. s pop duom Sonny i Cher, a zatim je proveo ostatak svoje karijere stvarajući neke od najuznemirujućih, nasilnih i kontroverznih slika u povijesti filma.

'Francuska veza' osvojila je pet Oscara, uključujući onaj za najbolji film, najbolju režiju za Friedkina i najboljeg glumca za Genea Hackmana, kojeg Friedkin isprva nije želio u nezaboravnoj ulozi njujorškog detektiva za narkotike Popeyea Doylea.

'Egzorcist' je šokirao filmske gledatelje i uvrijedio neke pričom o nevinoj 12-godišnjoj djevojčici, koju glumi Linda Blair, koja podvrgavaju mučnom egzorcizmu kako bi je oslobodili opsjednutosti demonom. Kulturni fenomen i jedan od filmova s najvećom zaradom svih vremena neki su proglasili najvećim horor filmom ikada snimljenim. 'Egzorcist' je bio nominiran za 10 Oscara, uključujući Friedkina za najbolji film i najbolju režiju.

'Moji su filmovi oduvijek bili studija ljudskog ponašanja u njegovim krajnostima', rekao je Friedkin 2012. 'Oni nisu namijenjeni mladima, oni su namijenjeni odraslima. Postoji li granica koju ne bih prešao... ne znam', kazao je. Friedkin je nastavio snimati druge filmove, ali nijedan nije postigao razinu uspjeha njegova dva velika trijumfa.

Drugi poznati filmovi su kriminalistički triler iz 1985. 'Živjeti i umrijeti u L.A.' s Williamom Petersenom i Willemom Dafoeom u glavnim ulogama, 2006. 'Bug' s Ashley Judd i uvrnutu crnu komedija iz 2011. "Killer Joe" s Matthewom McConaugheyem u glavnoj ulozi.

Neki kritičari su ga smatrali nabrusitim, arogantnim nasilnikom i prozvali su ga 'Uragan Billy'. Friedkin je priznao da je bio ohol nakon što je snimio dva filma koja su definirala 1970-e.