zagreb

Počeo PROFilm Days. Korlaet: Stalo nam je da se kino Europa obnovi, ali postoji problem

28.09.2023 u 14:19

Bionic
Reading

PROFilm Days, cjelodnevni stručni simpozij čije je peto izdanje počelo u četvrtak na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, kroz jedanaest će panela obraditi aktualne teme iz raznih grana filmske, televizijske i gaming industrije

"Tijekom pet godina ugostili smo brojne filmske profesionalce, među kojima i dobitnike Oscara, Emmyja, no najbitnije nam je da smo o našoj industriji govorili kao o kulturnoj grani koja uz umjetnički aspekt zarađuje novac i promovira svoje države i kulturu na fantastičan način", rekla je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, organizatora simpozija.

Christopher P. Marcich, ravnatelj HAVC-a koji slavi 15 godina osnutka, podsjetio je na uspješnice cijelog sektora, izrazivši uvjerenje da će sa sve većim prihodima i od Ministarstva kulture i medija te od obveznika moći nastaviti s proizvodnjom domaćih filmova.

Pozvao je zamjenika zagrebačkog gradonačelnika Luku Korlaeta, koji je bio na otvorenju, da se hitno ubrza ponovno otvorenje kina Europa jer Zagrebu nedostaje takav prostor.

"Stalo mi je da se kino Europa što prije upogoni, no to nije jednostavno u smislu sanacije. Kad je skinuta žbuka vidjelo se da je dosta oštećeno od potresa i ne bismo se usudili pustiti ljude u takav javni objekt, jer on mora biti ojačan na razinu 3 da može izdržati najjače potres", odgovorio mu je Korlaet.

Dodao je da je napravljen novi projekt i nada se da će do kraja mandata biti napravljen na najbolji i maksimalno siguran način, no postoji i imovinsko-pravni problem s vlasničkim dijelom pristupa zgradi u Varšavskoj.

Na konferenciji mnogi domaći i inozemni stručnjaci s područja AV industrije

PROFilm Days ponovno su okupili domaće i inozemne stručnjake s područja audiovizualne industrije, te predstavnike nadležnih ministarstava, turističkih zajednica i Grada Zagreba koji uviđaju gospodarski i promotivni utjecaj filmske industrije.

Među ovogodišnjim gostima su predsjednik svjetske organizacije location managera John Rakich iz Kanade, Benjamin Hendriks iz Nizozemske i E.J. Richards iz Velike Britanije, koji kao članovi te organizacije odabiru lokacije za svjetske projekte, a i na simpozij su stigli nakon potrage za hrvatskim lokacijama.

Održat će se i panel "12 transformacija za priče i budućnost" u organizaciji DKE-Ureda MEDIA Hrvatska koji će predstaviti producenticu Helene Granqvist (Švedska) i scenaristicu Valeriu Richter (Danska).

U organizaciji Hrvatskog društva filmskih djelatnika održat će se panel "Zeleno iza ugla: održiva filmska produkcija u hrvatskom kontekstu".

Obilježit će se i 70. godišnjica Zagreb Filma te 70. godišnjica Pulskog filmskog festivala, a sudionike očekuje i razgovor s danskim producentom Christopherom Arcacheom te njegovim hrvatskim kolegom Nebojšom Tarabom o britanskoj dramskoj seriji "Hotel Portofino" koja se već treću sezonu snima u Hrvatskoj.