večeras

U riječkom Art-kinu pogledajte četiri kratkiša nastala na Kvarneru

21.12.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Kvarnerska filmska komisija organizira treće izdanje programa 'Kvarner u kratkom' u sklopu kojeg će se na najkraći dan u godini, 21. prosinca u 20 sati, u Art-kinu prikazati četiri domaća kratkometražna filma snimljena u Primorsko-goranskoj županiji

Na repertoaru su "Slana voda" Paule Mangano, "Izvorni sjaj" Bianche Dagostin i Tonija Juričića, "Maleni" Renéa Galla te "Posvećenje proljeća" Hane Stojaković i Silvana Drpića.

"Slana voda" je psihološki triler kojim autorica želi istražiti pitanje odrastanja i biranja životnog puta. Priča diplomskog rada riječke autorice snimala je u Staroj Baški i na Kamenjaku, a glazbena podloga filma bazira se na zvuku krčkih sopila. Film je sudjelovao na Cannes Film Festivalu u sklopu sekcije Short Film Corner.

"Izvorni sjaj" donosi priču o Eni, Andrei, Katarini i Niki koje kao restauratorice vraćaju izvorni sjaj zapuštenim arhitektonskim zdanjima. Film je dosad prikazan na Liburnia Film Festivalu, a u produkciju su uključeni i riječki filmaši Mateo Jurčić kao direktor fotografije te Saša Vukosav kao organizator lokacija.

"Maleni" je prvi kratkometražni film riječkog redatelja i scenarista Renéa Galla o nesigurnom dječaku koji se mora suočiti sa svojim strahom sniman je na riječkoj plaži Sablićevo, a premijerno prikazan na Festivalu mediteranskog filma Split u sklopu natjecateljskog programa hrvatskih kratkometražnih filmova Ješke.

"Posvećenje proljeća" je filmski portret prijateljstva prikazan kroz okvir tradicionalne prakse zvončara specifične za Kvarner, a i danas prisutne u kontekstu kulturnog života Rijeke kroz karneval i pust, koja korijene vuče u paganskim ritualima južnih Slavena. Dokumentarni kratkiš riječkih redatelja premijerno je prikazan na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu.

U sklopu ovogodišnjeg programa, istog dana s početkom u 18 sati, održat će se i predstavljanje Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv, uz selekciju filmova koju je pripremila Maša Drndić, jedna od voditeljica programa.

Na repertoaru su "Flora" Davida Kumparea, "Sve kaj ti nikad ne budem rekla" Bele Bračko Milešević, "To što je ostalo" Slivije Bumbak, "Suze bakarskog baškota" Bruna Butorca, "Na tragu sjećanja" Nine Sorić, "Mia ide u Ličko Petrovo Selo" Natalije Stefanović, "Jednog petka popodne" Lucije Brkić, "Još dugo ćemo ovako" Sare Huskić te "Martin Torpedo" Tonija Jelenića.

Ulaz na filmske programe je slobodan, a nakon obje projekcije slijede razgovori s autorima filmova koje će moderirati Jelena Androić.