SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

U Pulu stižu nobelovac Wole Soyinka, filozof Peter Sloterdijk i slavni pisac Javier Cercas

09.10.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Prvi afrički nobelovac Wole Soyinka otvara ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri koji će se u svom 24. izdanju održati od 29. studenog do 9. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Tematska odrednica ovoga puta je sloboda, a regionalni program posvećen je Makedoniji, najavljuju organizatori festivala na kojemu gostuju i znameniti njemački pisac Peter Sloterdijk i Španjolac Javier Cercas, ali i domaći ilustratori i dizajneri s njujorškom adresom Mirko Ilić i Danijel Žeželj te Goran Stefanovski, dramski pisac i filmaš koji živi i radi u Londonu

U Puli će se i ove godine od 29. studenog do 9. prosinca održati Sa(n)jam knjige u Istri te će u jedanaest dana i u više od 70 programa u prostorima povijesne palače Doma branitelja, ali i na drugim formalnim i neformalnim točkama gradskoga tlocrta, okupiti više stotina sudionika, autora i promotora, nakladnika i knjižara te tisuće posjetitelja koji čitaju u Istri ili u Istru dođu zato što čitaju, najavljuju organizatori.

Festival, čija je tema ove godine sloboda, otvara dobitnik Nobelove nagrade za književnost Wole Soyinka, najavljen kao nestor postkolonijalne književnosti i borac za slobodno društvo, a među gostima su i znameniti njemački pisac i svjetski utjecajan mislilac Peter Sloterdijk, potom 'našijenci' Mirko Ilić, ilustrator i dizajner s njujorškom, te Goran Stefanovski, dramski pisac i filmski autor s londonskom adresom.

  • +3
Sa(n)jam knjige u Istri Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mauricio Ferlin

S Islanda stiže pjesnik i romanopisac Eiríkur Örn Norðdahl s knjigom 'Zlo', a iz Norveške filozof Lars Svendsen, koji će govoriti o filozofiji straha, zla i slobode. Izraelski filozof Ishay Landa, autor knjige 'Šegrtov čarobnjak' (Disput), o kojoj je kritiku za tportal pisala Katarina Luketić, tumačit će zagonetke masovnog društva.

Dolaze i klasik talijanskog stripa Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, a domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović, Darko Berljak i drugi.

Sa(n)jam knjige u Istri zatvorit će veliki pisac koji će, nadamo se poput Orhana Pamuka, iz Pule otići u Stockholm po svoju Nobelovu nagradu – Javier Cercas, za mnoge koji ga čitaju najvažniji suvremeni europski autor, najavljuju organizatori festivala, dodajući da će ovogodišnji salon knjiga s naslovima više od 200 domaćih i stranih nakladnika postaviti po uzoru na klasične, raskošne knjižare Buenos Airesa.

Sajamski program i teme zaokružit će izložbe 'Tolerancija' i 'Poljski plakat: Tijelo' Mirka Ilića, kuratora, 'Sloboda' Alema Ćurina i 'Dick Skinners' Tadeja Vaukmana.

I ovaj 24., slobodarski Sa(n)jam knjige u Istri posvećen je uspomeni na Predraga Lucića, koji je 'našu priču povezivao s mnogim svjetovima i koji će i ove godine biti zastupljen u više festivalskih programa', poručuju organizatori.