palača sponza

U Dubrovniku otvorena izložba Fadila Vejzovića 'Laka je mlados'

12.07.2023 u 09:58

Bionic
Reading

U sklopu programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara, u atriju dubrovačke palače Sponza u utorak navečer otvorena je izložba „Laka je mlados“, ciklus nedavno preminulog hrvatskog slikara i grafičara Fadila Vejzovića

Cjelokupni postav dvanaest slika u kombiniranoj tehnici inspiriran je 'Novelom od Stanca' Marina Držića pa je tako i sam naslov preuzet iz spomenutog djela.

Intendantica Dora Ruždjak Podolski rekla je tom prilikom kako je vrlo rado prihvatila poziv obitelji Vejzović da se na Igrama izlože djela s temom 'Novele od Stanca'.

'Shvatila sam da je riječ o iznimnoj prilici i Igre su počašćene da mogu predstaviti ova vrlo zanimljiva i dragocjena djela. Predložak je bila Držićeva komedija, a Držić je uvijek prisutan u ovom kamenu i zraku. Uz to je posebna prigoda odati počast i priznanje umjetniku koji je izuzetno vezan za Dubrovnik, gdje je izlagao još od 70-ih godina prošlog stoljeća', istaknula je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić izjavio je kako je Marin Držić upisan u povijest dubrovačke komediografije i festivala.

'Iznimno mi je drago da svoj izraz i motive ne nalazi samo na kazališnim daskama, već i u ovim prekrasnim radovima. Motivi Držićeve "Novele od Stanca" majstorski su transformirani u lica Commedie dell'arte, vedute Dubrovnika te motive iz renesansne talijanske likovne umjetnosti. Izložba pokazuje snagu i potrebu ljudske želje za vječitom teatralizacijom vlastita života i transformacijom svoje ljudskosti', rekao je Božić.

  • +7
U Sponzi otvorena izložba Fadila Vejzovića 'Laka je mlados' Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na otvaranju izložbe Vejzovićeva udovica Majda zahvalila je festivalu na organizaciji izložbe.

'Jako mi je drago da je Fadil večeras ovdje', rekla je Majda Vejzović.

Fadil Vejzović (1943.-2022.) bio je hrvatski slikar, grafičar, dizajner i ilustrator. U Zagrebu je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a u Nürnbergu završio postdiplomski studij grafike i slikarstva. Od 1969. djelovao je samostalno i kao član grupe 'Brezovica', a 1976. počinje raditi u magazinu 'Start' kao ilustrator i grafički urednik, gdje ostaje 10 godina. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade.

Posebno priznanje 19. Zagrebačkog salona primio je 1984. godine, 1990. osvojio je nagradu hrvatskog Bijenala grafike u Splitu, a 1993. nagradu 17. Zagrebačke izložbe grafike. Plaketom Lalin na prvom međunarodnom Salonu grafike na Rabu nagrađen je 2001. godine, a od 2007. njegova su djela u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb.